Używana jest w kuchni do różnych potraw, przede wszystkim do zup, sałatek, duszonych jarzyn, kanapek, potraw z jaj oraz jako element dekoracyjny na talerzu. Natka pietruszki zawiera liczne cenne substancje odżywcze. Przede wszystkim olejki esencjonalne (apiol, limonen, myristycinę), ponadto kumarunę i flawonoidy. Jest bogatym źródłem witamin A, C i E, PP, K, B, wapnia, potasu i żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, manganu. Zawiera sporo błonnika. Natka pietruszki wykazuje liczne właściwości lecznicze: działa przeciwzapalnie, moczopędnie, oczyszcza nerki i drogi moczowe, jest silnym antyutleniaczem, chroniącym organizm przed wolnymi rodnikami, wspomaga układ odpornościowy, chroni przed przeziębieniem i różnymi infekcjami, sprzyja trawieniu, pomaga leczyć anemię. Zalecana jest w leczeniu reumatyzmu i skazy moczanowej. Duże korzyści dla zdrowia przynosi picie herbatki z natki pietruszki. Garść posiekanej natki zalewamy 3 szkalnkami wrzątku i parzymy przez 10 minut. Pijemy szklankę co trzy godziny. Przechowujemy w lodówce. Natka pietruszki neutralizuje przykry zapach z ust po spożyciu cebuli lub czosnku. Wystarczy przez chwilę żuć kilka listków zielonej pietruszki, a przykry zapach znika.
Ważna uwaga: Drobno posiekaną pietruszkę dodajemy do już przygotowanych potraw (tuż przed spożyciem). Nie wolno jej gotować, ponieważ traci swoje cenne witaminy. Ciekawostka: przygotowaną do upieczenia kaczkę, gęś lub kurczaka nacieramy z zewnątrz i wewnątrz drobno posiekaną pietreuszką, zawijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku. Tak upieczone mięso jest aromatyczne i pozbawione nieprzyjemnego zapachu.