znany lekarz
Apteka suplementy
Zdrowie

Zakażenie wirusowe układu pokarmowego

Zakażenie wirusowe układu pokarmowego Zakażenie wirusowe układu pokarmowego fot. OpenClips pixabaycom

Wirusy zdolne są do wzrostu i rozmnażania jedynie w żywych komórkach żywiciela, np. człowieka. Większość z nich nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jednak niektóre wywołują choroby od przeziębienia po śmiertelna Ebolę lub AIDS. Nieustanne mutacje genetyczne doprowadzają do powstania nowych form wirusów, odpowiedzialnych za nowe choroby. Wirusy odpowiedzialne za zakażenie układu pokarmowego są bardzo zaraźliwe. Wystarczy nie raz uścisk dłoni, aby doprowadzić do zakażenia. Za większość przypadków tego typu zakażeń odpowiadają norowisrusy, roznoszące się w tempie niemal błyskawicznym, zanim wystąpią pierwsze objawy. A objawy są bardzo przykry: nudności, wymioty, skurcze żołądka i jelit, biegunka, dreszcze i gorączka. Mogą trwać do 3 dni. Zakażenie układu pokarmowego jest największym zagrożeniem dla dzieci i osób starszych oraz osób po przebytych chorobach z obniżoną odpornością. Łatwo u takich osób może dojść do odwodnienia organizmu. Objawy alarmujące to: suchość w ustach, suche oczy, ciemny mocz i niewielka jego ilość, osłabienie, senność, nudności i zawroty głowy.

Jak chronić się przed zakażeniem?

  1. Myjemy ręce mydłem i ciepłą wodą przez przynajmniej 20 sekund. Takie energiczne mycie rąk z użyciem mydła usuwa z rąk ponad 90% wirusów.
  2. Dokładnie sprzątamy po osobach chorych z użyciem gumowych rękawiczek, które po użyciu również dokładnie myjemy. Wszystkie wydzieliny wycieramy jednorazowymi ściereczkami, które natychmiast wyrzucamy do pojemników na zewnątrz (nie przetrzymujemy ich w mieszkaniu). Często zmieniamy pościel i ubranie osób chorych, piorąc je w wysokiej temperaturze.
  3. Pamiętaj! Osoby chore mogą zarażać nawet do 2-3 dni po ustaniu wymiotów. Takie osoby nie powinny przygotowywać posiłków dla zdrowych domowników. Kuchnia powinna być dezynfekowana specjalnym roztworem. Czas przeżycia wirusa na podłogach, blatach kuchennych, płytkach i innych twardych powierzchniach wynosi ok. 3 dni, a na powierzchniach miękkich np. dywanach, fotelach, tapczanach do 12 dni.
  4. Wirusy odpowiedzialne za zakażenie przewodu pokarmowego występują również na warzywach i owocach. Dlatego należy przestrzegać zasad bezpiecznego postępowania z żywnością. Myjemy, przechowujemy i przygotowujemy jedzenie, przestrzegając wszelkich zasad higieny.

Jak widać, można uchronić się przed zakażeniem groźnymi wirusami. Wystarczy postępować zgodnie z wymienionym zasadami, a jesteśmy w stanie nie dopuścić wirusów do naszego organizmu. Leczenie infekcji wirusowej jest trudne, zwłaszcza, że może dodatkowo towarzyszyć zakażenie bakteryjne. Medycyna dysponuje jedynie lekami wzmacniającymi układ odpornościowy w walce z wirusami lub blokujące rozwój i rozprzestrzenianie się wirusa. Warto o tym pamiętać!