znany lekarz
Zdrowie

Stokrotka pospolita (Bellis perennis)

Stokrotka pospolita (Bellis perennis) Stokrotka pospolita (Bellis perennis) fot. caahr sxchu

Wraz z nadejściem wiosny łąki i ogrody pokryły się dywanami stokrotek - chyba najbardziej znanymi polskimi kwiatami. Stokrotka jest rozpowszechniona nie tylko w Polsce, ale również w całej Europie, Azji Mniejszej i na niektórych terenach Bliskiego Wschodu. Ta należąca do rodziny astrowatych niewielka roślina występuje na łąkach, pastwiskach, terenach przydrożnych, ale jest również uprawiana w ogrodach. Jest bardzo odporna na mróz i niewymagająca jeżeli chodzi o warunki glebowe. Stokrotka to bylina o liściach ogonkowych, łopatkowych, złożonych w tzw. różyczki znajdujące się tuż przy ziemi. Wyrastają z nich bezlistne cienkie łodyżki, osiągające do 20 cm wysokości. Na szczycie łodyżki umiejscowiony jest koszyczek kwiatowy, składający się z części żółtej w środku (tzw. kwiaty rurkowe) oraz ułożonych wokół nich kwiatów języczkowych barwy białej, czasem z lekkim zabarwieniem czerwonawym. Wieczorem i porze deszczowej stokrotki zamykają swoje koszyczki i pochylają główki.

Te małe roślinki zawierają dużo cennych substancji czynnych: saponiny, gorycze, garbniki, flawonoidy, śluzy, składniki mineralne, trochę olejku lotnego, kwasów organicznych i witaminy C. Najwięcej tych substancji leczniczych występuje w okresie kwitnienia tj. przeważnie od kwietnia do sierpnia. Mają one działanie wykrztuśne, leczą mocny, uporczywy kaszel, pobudzają trawienie, przyspieszają przemianę materii, oczyszczając organizm z toksyn.  Garbniki i flawonoidy przyczyniają się do leczenia schorzeń skórnych, stanów zapalnych, wyprysków, trądziku. Zewnętrznie stosuje się kompresy, maści, a nawet przykłada się świeżo roztarty liść na rankę lub miejsce po ukąszeniu przez owady. Mocną esencję ze stokrotek wykorzystujemy do okładów na miejsca stłuczone, posiniaczone oraz zwichnięcia. Napar ze stokrotek do picia przygotowujemy w następujący sposób: 1-2 łyżek suchych lub świeżych koszyczków kwiatowych zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy 10 minut. Pijemy po odcedzeniu 3 razy dziennie szklankę naparu. Maseczka na twarz: 3 łyżki mocnego naparu ze stokrotek mieszamy z 2 łyżkami otrąb i 1 łyżka płynnego miody. Tak przygotowaną papkę nakładamy na twarz na ok. 15 min. Maseczka koi skórę, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienie oraz eliminuje swędzenie.