znany lekarz
SKRZP POLNY

Skrzyp polny

Skrzyp polny Skrzyp polny fot. mimicry

Skrzyp polny (Equisetum arvense)) jest byliną z rodziny skrzypowatych i gromady paprotników. Występuje w całej Europie. W Polsce spotykany na polach, w rowach, przydrożnych terenach, nieużytkach, nad rzekami. Lubi gleby wilgotne. Podziemne kłącze skrzypu wypuszcza w marcu lub kwietniu pędy zarodnikowe, które po rozsianiu zarodników usychają. Nie mają one właściwości leczniczych. W maju z kolei wyrastają zielone pędy asymilacyjne, osiągające długość do 40 cm i te właśnie pędy wykorzystywane są do celów leczniczych. Ścina się je przez całe lato, 10-15 cm nad ziemią. Podobnie jak w przypadku innych ziół, skrzyp suszony jest w warunkach naturalnych, w miejscach zacienionych i przewiewnych. Ziele skrzypu zawiera wiele cennych substancji takich jak: flawonoidy, saponiony, kwasy organiczne (np. askorbowy, amonitowy), fenolokwasy, fitosterol, alkaloidy, sole mineralne, w tym duże ilości krzemionki oraz garbniki. Ziele skrzypu wykazuje działanie moczopędne (usuwa złogi i szkodliwe produkty przemiany materii), rozkurczające, przeciwreumatyczne, ściągające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, reguluje przemianę materii. Jest źródłem łatwo przyswajalnej krzemionki, która buduje kości, tkankę łączną, chrząstki, wzmacnia błonę śluzową, skórę, włosy i paznokcie. Dzięki krzemionce, skrzyp ma właściwości regenerujące, goi rany i odbudowuje kości. Ponadto wzbogaca organizm w sole mineralne, uzupełnia niedobory potasu i magnezu. Związki czynne zawarte w skrzypie wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając ich pękaniu i zmniejszając skłonność do krwawień (np. w nadmiernych krwawieniach miesiączkowych, z hemoroidów, wrzodów żołądka i dwunastnicy), podnosi liczbę krwinek czerwonych oraz poziom hemoglobiny. Odwary ze skrzypu stosuje się dla przyspieszenia gojenia ran i odnowy tkanki łącznej, w różnych schorzeniach skóry, pomocniczo po oparzeniach, do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej.

Odwar z ziela skrzypu:

2 łyżki suszonego ziela zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok. 10 minut. Pić ½ szklanki 3-4 razy dziennie między posiłkami.

Napar z ziela skrzypu:

1 łyżkę suszonego skrzypu zalewamy 1 szklanką wody i odstawiamy na ok. 15 minut. Po przecedzeniu pijemy 2-3 razy dziennie w ciągu dnia.

Sok ze skrzypu:

Rozdrabniamy świeże ziele skrzypu, a następnie wyciskamy z niego sok. Pijemy po 1 łyżce 2 razy dziennie.

Skrzyp polny wraz z innymi ziołami przeciwko wypadaniem włosów:

W równych proporcjach mieszamy ziele skrzypu, korzeń łopianu, ziele nawłoci, ziele fiołka trójbarwnego, liść brzozy. 2 łyżki ziół zalewamy 2 i ½ szklanki wody i pozostawiamy na godzinę, aby spęczniały. Następnie powoli ogrzewamy, aż do wrzenia i odstawiamy na 15 minut. Pijemy 2/3 szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami.