znany lekarz
Zdrowie

Okres letni sprzyja zatruciom pokarmowym

Okres letni sprzyja zatruciom pokarmowym Okres letni sprzyja zatruciom pokarmowym fot. © by Eduard Härkönen - Depositphotos

Jak dochodzi do zatrucia pokarmowego?

Do zatrucia pokarmowego dochodzi na skutek spożycia pokarmu zakażonego bakterią. Niewłaściwe przechowywanie produktów spożywczych, spożywanie nieświeżych pokarmów, często przeterminowanych, skażonej wody lub innych napojów  prowadzi do zatrucia żołądkowo-jelitowego. Należy szczególnie zwracać uwagę na spożywane mięso, ryby, produkty konserwowe, w których bardzo szybko namnażają się bakterie. Najczęściej zakażenia przewodu pokarmowego wywoływane są przez takie bakterie jak: Salmonella typhimurium, Escherichia coli Campylobacter jejuni. Do zatrucia dochodzi poprzez obecność samych bakterii lub przez produkowane przez bakterie toksyny. Wysoka temepratura sprzyja 'psuciu" żywności, dlatego w okresie letnim w szczególności należy dbać o spożywanie tylko świeżych produktów.

Objawy zatrucia pokarmowego

Objawy są bardzo nieprzyjemne: nudności, zawroty głowy, wymioty, bóle brzucha, biegunki, dreszcze, gorączka, osłabienie. Pojawiają się od razu, ok. 30 minut od spożycia skażonego pożywienia lub do 12 godzin od zatrucia. Zdarza się jednak i tak, że objawy pojawiają się dopiero po kilku dniach i wówczas trudno jest skojarzyć przyczynę dolegliwości. Żołądek przyjmuje pokarm i przygotowuje go do trawienia. W procesie rozkładu pokarmów biorą udział wydzielane przez niego kwas solny i enzymy trawienne. Najdłużej zalegają w żołądku pokarmy tłuszczowe, nieco krócej białka, najszybciej strawieniu ulegają węglowodany. Zatrucie pokarmowe wywołuje często stan zapalny błony śluzowej żołądka. Stąd pojawiający się ból i skurcze żołądka. Podobnie dzieje się w jelitach. Objęta stanem zapalnym śluzówka jelit wywołuje silne skurcze i przykre dolegliwości bólowe.

Pomoc w zatruciu pokarmowym

W przypadku bardzo silnych wymiotów i ostrej biegunki konieczna jest pomoc lekarska. Choremu podaje się leki rozkurczowe, czasem konieczne są również środki przeciw wymiotne, a nawet antybiotyki. Najczęściej jest jednak tak, że sami potrafimy uporać się z niektórymi objawami. Najbardziej znanym sposobem łagodzącym dolegliwości związane z zatruciem pokarmowym są herbatki ziołowe. Spośród ziół wykazujących działania lecznicze należy wymienić: piołun, dziele tysiącznika, mięta pieprzowa, ziele krwawnika, rumianek. Łyżkę wybranych ziół zalewamy filiżanką wrzątku i pozostawiamy do zaparzenia przez ok. 10-15 minut. Pijemy trzy razy dziennie. Najczęściej problem mija po 1-2 dniach.

Aby uchronić się przed zatruciem pokarmowym, należy przestrzegać podstawowe zasady obchodzenia się z żywnością:

  • myjemy ręce zawsze przed posiłkiem i każdym kontakcie z żywnością,
  • przechowujemy właściwie żywność, nie przetrzymujemy żywności zbyt długo w temperaturze pokojowej, nie dopuszczamy do rozmrożenia, a następnie ponownego zamrożenia żywności.
  • mięso i ryby przechowujemy na oddzielnej półce, z dala od innej żywności,
  • spożywamy produkty dokładnie zagotowane,
  • nie kupujemy produktów przeterminowanych, nawet jeśli są w bardzo korzystnej cenie oraz  w opakowaniach uszkodzonych,
  • używamy różnych desek do krojenia dla produktów przeznaczonych do bezpośredniego spożycia oraz produktów surowych,
  • dokładnie myjemy owoce i warzywa przed spożyciem na surowo,
  • unikamy spożywania surowych jajek oraz surowego mięsa.