znany lekarz
Zdrowie

Od czego zależy dobre trawienie

Od czego zależy dobre trawienie Od czego zależy dobre trawienie

Problemy ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, zgaga, odbijanie, bóle brzucha, pojawiają się w wyniku różnorodnych zaburzeń trawienia. Właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego często zależy od nas samych. Wystarczy przestrzegać podstawowych zasad w połączeniu ze zdrowym trybem życia i właściwą dietą.

  1. Pamiętaj o właściwej, zrównoważonej diecie. Spożywaj duże ilości świeżych owoców i warzyw, przynajmniej 3 – 4 razy dziennie. Są one niezastąpionym źródłem błonnika, który reguluje procesy trawienne i usuwa szkodliwe związki z organizmu. 50 – 60% energii w ciągu dnia powinno pochodzić z węglowodanów złożonych, które wolno się uwalniają i sprawiają, że organizm korzysta z tej energii do kilku godzin. Źródłem węglowodanów złożonych są produkty zbożowe gruboziarniste, ciemne pieczywo oraz warzywa. 25-30% energii powinny dostarczać nam tłuszcze, 12– 15%  białka, znajdują się w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Należy je spożywać w ilości: 3 – 7 porcji dziennie. Pokarmami bogatymi w białko pochodzenia roślinnego są rośliny strączkowe np. soczewica, groch, fasola (zawierają dużo błonnika, tylko trochę tłuszczu i żadnego cholesterolu). Produkty bogate w białko pochodzenia zwierzęcego to: mięso, ryby, owoce morza, jajka. Ze względu na wysoki poziom tłuszczu i cholesterolu w produktach zwierzęcych, należy ograniczać ich spożycie do 170 g dziennie.
  2. Pij dużą ilość płynów. Płyny pozytywnie wpływają na trawienie, nawilżają pokarm, ułatwiają przesuwanie go przez przewód pokarmowy, rozpuszczają witaminy i minerały, przyczyniają się do łatwiejszego ich wchłaniania, ponadto zapobiegają zaparciom i pomagają w usuwaniu resztek pokarmowych z organizmu. Aby obliczyć dzienną ilość płynów niezbędną dla organizmu, wystarczy podzielić masę ciała wyrażoną w kg przez liczbę 28, np. 70 kg : 28 = 2,5 l
  3. Spożywaj posiłki regularnie o tej samej porze dnia. Układ pokarmowy człowieka uwielbia pracować w stałym rytmie, a w przerwach między posiłkami odpoczywać. Ważne jest, aby nie opuszczać żadnego posiłku, ponieważ to podnosi uczucie głodu i sprawia, że później zjadamy dużo więcej ponad to, czego potrzebuje nasz organizm. Skutkuje to często przejedzeniem. Bardzo niezdrowe jest podjadanie między posiłkami. Niestety przekąski najczęściej nie mają nic wspólnego ze zdrową żywnością.
  4. Aby trawienie przebiegało w prawidłowy sposób, musimy dbać o to, aby spożywać posiłek powoli, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając pokarm. Kiedy organizm jest spokojny, łatwiej wydzielają się soki trawienne, a skurcze mięśni, ułatwiające trawienie, odbywają się w stałym rytmie. Jedzenie w pośpiechu i w stresie powoduje zgagę, wzdęcia, bóle żołądka i jelit, biegunki i zaparcia. W konsekwencji może przyczynić się do wywołania choroby wrzodowej.
  5. Zrezygnuj z używek. Alkohol może powodować zaburzenia w pracy przewodu pokarmowego. Są to biegunki, zapalenie śluzówki żołądka, osłabienie mięśni zwieracza przełyku, stany zapalne gardła i przełyku. Nikotyna przyczynia się do nadmiernego wydzielania soku trawiennego. Zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę wrzodową, nowotwory jamy ustnej, gardła i przełyku.
  6. Ostrożnie z lekami. Leki w istotny sposób wpływają na procesy trawienne w naszym organizmie. Tymczasem wielu z nas chętnie sięga po tabletki przeciwbólowe i przeciwzapalne, które w nadmiarze powodują skutki uboczne, takie jak bóle brzucha, nudności, wrzody, krwawienia, biegunki.

PAMIĘTAJ! Twój układ trawienny wymaga właściwego traktowania. Odpowiednio traktowany układ pokarmowy, to prawidłowo funkcjonujący organizm, czyli najcenniejsza rzecz, jaką człowiek może się cieszyć – zdrowie.