znany lekarz
Żywienie

Jedz zdrowo i żyj zdrowo

Jedz zdrowo i żyj zdrowo Jedz zdrowo i żyj zdrowo

Jednym z czynników wpływających na stan naszego zdrowia i jakość życia jest odpowiednio zbilansowana dieta, która chroni nasz organizm przed różnymi chorobami lub, jeśli już wystąpią, pomoże szybko je wyleczyć.

Po pierwsze, organizm człowieka domaga się takich produktów, które dostarczają mu wszystkich niezbędnych witamin, mikro-i makroelementów.

Po drugie, bezwzględnie należy zachować odpowiednie proporcje w podaży tłuszczów, węglowodanów i białka.

Po trzecie, należy spożywać takie ilości pokarmu, aby nie obciążać organizmu zbędnymi kaloriami. Całodzienne wyżywienie powinno pokryć zapotrzebowanie energetyczne człowieka, powinno zawierać wszystkie składniki odżywcze i jak najmniej substancji szkodliwych. Wysoko przetworzone produkty zawierają niestety mnóstwo szkodliwych dodatków, w tym substancje konserwujące, stabilizatory, aromaty, sztuczne barwniki, spulchniacze, słodziki. Jeżeli chcemy długo i zdrowo żyć, musimy wykluczyć z codziennej diety sód, substancje słodzące, tłuszcze nasycone, kwasy tłuszczowe trans.

Nie jest to proste – organizm łatwo przyzwyczaja się do niezdrowych produktów. Tymczasem dietetycy alarmują – spożywanie wysoko przetworzonej żywności wywołuje różne niebezpieczne choroby: nadciśnienie, cukrzycę, choroby przewodu pokarmowego, miażdżycę, nowotwory. Każdy człowiek, któremu zależy na zdrowiu powinien wybierać zdrową żywność, czyli taką, która pochodzi z gleby naturalnej, nieskażonej nawozami sztucznymi, środkami ochrony roślin, metalami ciężkimi i innymi chemikaliami.

Nie zawsze jest to możliwe, jednak pamiętajmy, że wraz ze wzrostem świadomości wśród ludzi na temat właściwego i zdrowego odżywiania, pojawiają się producenci, którzy starają się sprostać wymaganiom klientów, poszukujących zdrowej, bezpiecznej żywności. Warto zadać sobie trochę trudu i zaopatrzyć się w produkty naturalne z jak najmniejszą ilością niebezpiecznych dodatków, za to z jak największą ilością składników biologicznie aktywnych.

Właściwe odżywianie to nie tylko spożywanie naturalnych, bezpiecznych produktów żywnościowych. Bezwzględnie należy zwrócić uwagę na prawidłowe łączenie pokarmów. Do ciężkostrawnych i szkodliwych dla organizmu należy połączenie białek ze skrobią, tłuszczy ze skrobią, owoców ze skrobią. Dobre połączenie to warzywa z białkiem, warzywa ze skrobią, warzywa z tłuszczem. Tłuszcz dobrze wpływa na trawienie i wchłanianie warzyw, natomiast utrudnia trawienie białka i skrobi. Mieszanie produktów białkowych, tłuszczowych, skrobi i spożywanie ich na raz, powoduje utrudnienie w trawieniu, a nie strawiony pokarm, długo zalegający w układzie pokarmowym, zaczyna ulegać procesom fermentacyjnym i gnilnym. Dlatego mięso (z grupy białek) najlepiej spożywać z warzywami, ziemniaki (z grupy skrobi) z warzywami, natomiast nie należy łączyć mięsa z ziemniakami. Unikajmy również słodyczy, produktów mlecznych przetworzonych, mleka pasteryzowanego, białego pieczywa, słodkich soków, mięs konserwowych oraz innych przetworzonych produktów żywnościowych.