znany lekarz
Apteka suplementy
Leki naturalne

Jałowiec

Jałowiec Jałowiec fot. wikipedia

JAŁOWIEC –  słodko-gorzki

Sam zapach kłującego drzewka zabija zarazki, obliczono, że hektarowa plantacja jałowców wydziela 30 kg lotnych substancji o działaniu antyseptycznym i bakteriobójczym. Jałowce wyrastają na strzeliste, potężne kolumny ale muszą mieć dużo słońca, by osiągnąć słuszną posturę. Rosną wolno, ponad tysiącletni okaz we Francji ma pień zaledwie 16–centymetrowej średnicy. Jest bardzo zdrowy, ponieważ żaden robak nie kwapi się do gryzienia nasączonego olejkami aromatycznymi drewna. Nie gniło i nie próchniało, dlatego w starożytności było takie cenne – budowano z niego świątynie, pałacowe dachy... Jego atutem były i są małe wymagania pokarmowe, rośnie na suchej, wypalonej ziemi, nawet na wydmach, nie boi się suszy ani ostrych zim (przetrwał wielkie zlodowacenia). Pomaga rosnąć innym, w jego towarzystwie szybciej wzrastają sosenki, garną się do niego grzyby. Wszystko to za sprawą igliwia, które rozkłada się prędzej niż u innych drzew, zmieniając się w żyzną próchnicę.

U nas jałowiec nadawał się świetnie do celów magicznych i leczniczych.  Jego igiełki były ulubionym składnikiem kadzideł. W ludowej medycynie wykorzystywano kiedyś cały krzew. Robiono nalewki na igłach i jagodach. Słodko – gorzki żywiczny smak pasował świetnie do mięsnych potraw, marynat, kiszonej kapusty.

Dziś pomocą służą nam jagody. W pierwszym roku po kwitnieniu są zielone, dojrzewają dopiero na drugą lub trzecią jesień. Nabierają wtedy ciemnogranatowego koloru. Takie właśnie zbieramy, jeśli chcemy zaopatrzyć się w naturalny antybiotyk zwalczający grypę i podobne infekcje. Zbieramy je po pierwszych przymrozkach, najlepiej wrzesień, październik. Jagódki suszymy dokładnie, często przesypując. Trzymamy szczelnie zamknięte; swoje właściwości zachowuje przez 3 lata. Jeśli zbieramy jagody do wysiania, musimy wybierać czerwonawe. 

PRZEPISY

Syrop na nerki: dojrzałe owoce zmiażdżyć, tak aby pestki nie były uszkodzone. Przesypać do garnka, zalać zimną wodą , żeby zakrywała jagody, gotować pół godziny, przecedzić przez sito, odcisnąć. Ekstrakt gotować na wolnym ogniu, dosypać cukru. Gdy zgęstnieje, dodać trochę czerwonego wytrawnego wina. Doskonały jest na kolkę nerkową. Oczyszcza, działa moczopędnie.

KURACJA księdza KNEIPPA – chroni przed przeziębieniami –codziennie gryźć jagody jałowca – zacząć od jednej, skończyć na dwunastu, a potem znowu zmniejszyć dawkę do jednej dziennie.