znany lekarz
Uroda

Jak stan zdrowia wpływa na wygląd

Jak stan zdrowia wpływa na  wygląd Jak stan zdrowia wpływa na wygląd fot. Adina Voicu pixabay

Każda z nas chciałaby wyglądać zdrowo i pięknie. Kiedy dostrzegamy niedoskonałości naszej cery, pobladłą skórę czy podkrążone oczy, sięgamy natychmiast po środki zaradcze: odżywki, maseczki, kremy, korektory Kiedy nasze włosy stają się matowe, przesuszone i nie chcą się układać, kupujemy najlepsze odżywki, szampony, stosujemy najbardziej wymyślne zabiegi pielęgnacyjne. Niestety nie zawsze przynosi to oczekiwane efekty. Przyczyna niezdrowego wyglądu tkwi często bowiem głęboko w naszym organizmie. Stan naszego zdrowia odbija się natychmiast na wyglądzie cery, włosów i paznokci. Stres, zaburzenia hormonalne, niedożywienie i różne choroby wewnętrzne zostawiają swój ślad. Podstawową zasadą codziennej pielęgnacji jest odpowiednie odżywianie i nawadnianie organizmu. Skóra łuszczy się regularnie, a jej zewnętrzne warstwy muszą być zastąpione przez nowe komórki, powstające na skutek podziałów w warstwach głębszych.

Do tego typu procesów niezbędne jest białko, którego najwięcej jest w mięsie, produktach mlecznych, rybach, nasionach i warzywach strączkowych. Zdrowa, promienna cera, błyszczące włosy, dobrze odżywione, mocne paznokcie zależą również od witamin, soli mineralnych oraz niezbędnych tłuszczów. Witamina A i beta-karoten odżywiają skórę, zapobiegają jej wysychaniu, pomagają w gojeniu ran, wspomagają sprężystość skóry, zapobiegają trądzikowi i pojawianiu się plam na skórze. Głównym źródłem witaminy A i beta-karotenu są: tran, tłuste ryby, żółtka jaj, szpinak, sałata, jarmuż, pomarańcze, żółte i pomarańczowe owoce i warzywa (morele, melon, dynia, pomidor, marchew, papryka). Witamina E i selen opóźniają starzenie się skóry poprzez usuwanie wolnych rodników z organizmu, przyspieszają gojenie ran, minimalizują tworzenie się blizn. Źródła witaminy E: oleje roślinne, masło, kiełki pszenicy, orzechy, migdały, sezam, len, otręby, sałata, groszek zielony, brukselka. Źródła selenu: brokuły, seler, czosnek, ryby, mięso. Witamina F odżywia skórę i chroni ją przed wysychaniem. Głównym jej źródłem są oleje roślinne. Witamina C opóźnia starzenie się skóry, ponieważ jest bardzo silnym antyoksydantem, uczestniczy w budowie kolagenu, wzmacnia naczynia krwionośne, podnosi odporność, chroni przed zakażeniami. Witamina C występuje w owocach cytrusowych, cebuli, czosnku, natce pietruszki, kapuście, pomidorach, czarnym bzie, truskawkach, dzikiej róży, czarnej porzeczce. Witaminy z grupy B działają kojąco na skórę, leczą trądzik i skórę suchą ze skłonnością do pęknięć, rogowacenia, łojotokowego zapalenia. Źródła występowania witaminy B to: drożdże, ziarna zbóż, otręby, podroby, orzechy, zielone warzywa, groch, bób, cebula. Witamina PP wpływa na gospodarkę wodną w skórze, działa leczniczo na błony śluzowe oraz uszkodzenia skóry powstałe na skutek oparzeń i odmrożeń. Witamina PP obecna jest w drożdżach, mięsie, rybach, ziemniakach, żurawinie, jeżynach, dzikiej róży. Spośród składników mineralnych, wpływających na stan naszej skóry, należy wymienić: cynk, który goi rany i chroni skórę przed zakażeniami, magnez, regenerujący komórki skóry, siarkę, odżywiającą włosy, skórę i paznokcie, krzem, wzmacniający skórę.

Wzbogacając codzienną dietę we wszystkie te składniki odżywcze, dbamy o naszą urodę od strony wewnętrznej. Właściwa pielęgnacja zewnętrzna utrwali dodatkowo efekt uzyskany dzięki właściwemu odżywianiu.