znany lekarz
Zdrowie

Dolegliwości związane z niestrawnością

Dolegliwości związane z niestrawnością Dolegliwości związane z niestrawnością fot. Life-Of-Pix pixabay

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego dotykają każdego z nas. Spowodowane są one najczęściej nieprawidłowym trawieniem pokarmów. Przeważnie kłopoty z żołądkiem pojawiają się tuż po zjedzeniu posiłku. Objawami są: ból żołądka, uczucie przepełnienia, wzdęcia, odbijanie, pieczenie w przełyku, kwaśny posmak w ustach czy mdłości.

Co jest powodem niestrawności?

Niestrawność może być spowodowana zespołem złego wchłaniania, nietolerancją laktozy, stanami zapalnymi błony śluzowej przełyku i żołądka, chorobami pęcherzyka żółciowego, nieżytem lub wrzodem żołądka, zapaleniem jelit, zakażeniem układu pokarmowego, zespołem jelita drażliwego, chorobami pasożytniczymi.

Podstawą leczenia niestrawności jest wdrożenie odpowiedniej diety, polegającej na spożywaniu lekkostrawnych, świeżych i dobrej jakości potraw. Należy wystrzegać się obfitych, tłustych, smażonych posiłków. Po jedzeniu unikajmy nadmiernego wysiłku i napięcia nerwowego, które zaburzają procesy trawienia. Do niestrawności przyczynia się jedzenie w pośpiechu, niedokładne rozdrabnianie pokarmu, spożywanie posiłków nieregularnie, na szybko, w nerwowej atmosferze.

Ziołolecznictwo w walce z niestrawnością

Natura dostarcza nam wiele substancji roślinnych, pomocnych w leczeniu niestrawności. Dzięki ziołom możemy łagodzić podrażnienia układu pokarmowego, nudności, wymioty, wzdęcia, likwidować stany skurczowe, przyspieszać trawienie.

Najlepsze zioła na niestrawność:

  • Mięta pieprzowa – działa przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo, rozkurczająco, uspokajająco, wiatropędnie. Wspomaga wydzielanie soków żołądkowych i żółciowych.
  • Rumianek pospolity – ma właściwości przeciwzapalne, rozkurczające, odkażające, uspokajające, wiatropędne, przeciwwymiotne.
  • Korzeń arcydzięgla – działa przeciwzapalnie, rozkurczająco, wiatropędnie, żółciopędnie. Pomaga w trawieniu pokarmów, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego.
  • Korzeń prawoślazu – działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienie błony śluzowej układu pokarmowego, wzmacnia układ odpornościowy.
  • Koper włoski – wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, rozkurczające i wiatropędne.
  • Szałwia – działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo.
  • Melisa – łagodzi napięcia nerwowe, zwalcza bakterie, wirusy, działa żółciopędnie i wiatropędnie.

Pozostałe wskazówki, dotyczące leczenia niestrawności:

  • Unikaj żywności wysoko przetworzonej, nieświeżej, wielokrotnie odgrzewanej, zbyt mocno przyprawionej.
  • Spożywaj posiłki o stałych porach dnia, w spokojnej atmosferze, powoli przeżuwając każdy kęs.
  • Przyrządzaj posiłki najlepiej z produktów ekologicznych w sposób tradycyjny.
  • Pij napoje letnie, w żadnym wypadku zimne. Unikaj picia w trakcie posiłku, powoduje to wzdęcia, zrezygnuj z picia napojów gazowanych.
  • Dbaj o aktywność fizyczną, pobudza pracę jelit.
  • Zastosuj doraźnie dostępne bez recepty środki o działaniu alkalizującym, neutralizującym kwasy żołądkowe. Pamiętaj, że zbyt długie stosowanie takich środków spowoduje jeszcze większe wydzielanie tych soków.
  • Ograniczaj spożywanie napojów alkoholowych, nadmiar podrażnia śluzówkę błony śluzowej żołądka.
  • Wykonaj test na obecność helicobacter pylori, odpowiedzialnej za chorobę wrzodową.

Większość problemów z układem pokarmowym pojawia się niestety na własne życzenie. Świadome wprowadzenie zmian w nawykach żywieniowych pozwoli uniknąć zaburzeń pracy układu pokarmowego lub doprowadzić do wyleczenia różnych jego schorzeń, w tym niestrawności.