KUMARYNY to związki organiczne charakterystyczne dla niektórych roślin, w sumie stwierdzono ich obecność u ok. 2000 gatunków, między innymi w trawach, zbożach, ziołach, warzywach. Kumaryny najczęściej występują w zielu, nasionach, kwiatach, owocach i korzeniach. Pod względem budowy chemicznej podobne są do flawonoidów i glikozydów. Trudno rozpuszczają się w wodzie, natomiast dobrze w alkoholu i tłuszczach. Większość z nich jest aktywna biologicznie, o dużej lotności, pozyskiwane są często wraz z olejkiem roślinnym. Kumaryny wykazują szerokie właściwości lecznicze. Zaliczamy do nich przede wszystkim działanie przeciwskurczowe, przeciwzakrzepowe, uspokajające, antyoksydacyjne, rozszerzające naczynia krwionośne oraz przeciwnowotworowe, immunostymulujące i cytotoksyczne. Badania wykazują również działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwrobaczne, przeciwobrzękowe kumaryn. Kumaryna i dikumarol zmniejszają krzepliwość krwi, angelicyna działa uspokajająco na ośrodkowy układ nerwowy i nasennie, skopoletyna obniża ciśnienie krwi, izofraksydyna działa żółciopędnie, eskulina działa przeciwwysiękowo, przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, pochłania promienie UV, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia przepływ krwi przez naczynia. Dafnetyna działa przeciwbólowo. Bergenina działa przeciwwrzodowo, zapobiega chorobie wrzodowej dwunastnicy i żołądka. Działa również uspokajająco Furanokumaryny (np.ksantotoksyna i bergapten) wykorzystywane są do leczenia bielactwa i łuszczycy. Uwrażliwiają organizm na działanie promieni słonecznych, absorbują promienie ultrafioletowe i pobudzają repigmentację skóry. Kumaryny mają zastosowanie nie tylko w przemyśle farmaceutycznym ale również w mydlarskim, tytoniowym i spirytusowym. W kosmetyce stosowane są głównie jako środek zapachowy. Ze względu na to, że działają na skórę zmiękczająco i przeciwzapalnie wykorzystywane są do produkcji kremów, żeli, balsamów, maseczek do cery tłustej. Ekstrakty z roślin, zawierających kumaryny mają zastosowanie w produkcji preparatów do mezoterapii antycellulitowej a także filtrów przeciwsłonecznych. Surowcami obfitującymi w kumaryny są: Liść i kora kasztanowca zwyczajnego, kora cynamonowca, ziele nostrzyka, ruty, bylicy oraz macierzanki, owoce aminka egipskiego, przytuli, żubrówki wodnej, kwiaty i liście lawendy lekarskiej, liść i kora jesionu. Ponad sporo znajdziemy ich w takich roślinach jak: rumianek, mięta, melisa, połonicznik (ziele), marzanna, arcydzięgiel (korzeń), biedrzeniec większy (korzeń), seler (korzeń) koper włoski, koper ogrodowy, kolendra, lubczyk, pietruszka, żubrówka. Spożywając codzienne posiłki, należy zwracać uwagę na ilość zawartych w nich kumaryn. Niektóre z nich mogą mieć właściwości szkodliwe dla organizmu. Bezpieczna dawka, którą można spożyć w ciągu dnia to ok. 0,1 mg na kilogram masy ciała. Dlatego należy ograniczać produkty, zawierające kumaryny np. produkty z cynamonem (ciasta i ciastka, herbaty, płatki owsiane itp.).