znany lekarz
Zdrowie

Chore zęby to poważne choroby w organizmie

Chore zęby to poważne choroby w organizmie Chore zęby to poważne choroby w organizmie fot. jarmolukpixabaycom

Próchnica zębów, chora miazga i okostna mogą wywoływać choroby ogniskowe w różnych miejscach organizmu. Zakażenia pochodzenia zębowego w 80% stanowią patogenezę wielu chorób narządowych i układowych. Niezwykle istotne dla zdrowie jest jak najszybsze usunięcie ogniska zapalnego. W przeciwnym razie może nam grozić wiele poważnych chorób takich jak: bóle kostno-stawowe, zapalenie stawów, reumatyzm, uszkodzenia w układzie krążenia, choroby nerek, żołądka, oczu i uszu oraz nerwobóle.

Rozwój próchnicy i jej leczenie

Zęby stałe pojawiają się między 6 i 8 rokiem życia, proces ich wzrostu trwa zazwyczaj do 14 roku życia. Próchnica dotyka najczęściej dzieci w wieku między 2 a 6 rokiem życia, później to nasilenie spada. Jednak poziom zachorowania na próchnicę nadal jest bardzo wysoki. Najpierw na powierzchni szkliwa pojawia się biała plamka, która z czasem zmienia swoją barwę na coraz ciemniejszą aż do czarnej. Tworzy się w tym miejscu ubytek, który w wyniku demineralizacji tkanek zęba ciągle się powiększa. Zniszczeniu ulega znajdująca się pod szkliwem zębina, a następnie miazga zęba. Czynniki wpływające na powstanie próchnicy:

  • uwarunkowania genetyczne,
  • dieta kobiety będącej w ciąży, decydująca o składzie chemicznym zawiązków zębów dziecka,
  • dieta dziecka (dieta węglowodanowa jest pożywka dla bakterii kwasotwórczych),
  • mikrozłamania spowodowane kwasami, dostającymi się do wewnątrz szkliwa,
  • zaleganie pokarmu, wpływające na zmianę składu, ilości i lepkości śliny.

 Zapobieganie powstawaniu próchnicy

  • Higiena jamy ustnej. Zęby i dziąsła myjemy przynajmniej dwa razy dziennie, właściwie szczotkując przy wykorzystaniu odpowiednio dobranej szczoteczki W ciągu dnia kilkakrotnie płuczemy jamę ustną, zwłaszcza po jedzeniu.
  • Dieta kobiety w ciąży i matki karmiącej obfitująca w wapń, związki fosforu, białko oraz witaminy: A, B, C, D.
  • Prawidłowe odżywianie dzieci i młodzieży.
  • Remineralizacja zębów. Łatwo rozpuszczające minerały zawarte w szkliwie zastępowane są przez związki trudniej rozpuszczalne i trudniej wypłukujące się; zawarte w pastach do zębów, płynach do płukania jamy ustnej, żelach do szczotkowania zębów. Związki chroniące szkliwo przed szkodliwym działaniem kwasów to dwuwodny fosforan dwuwapniowy i fosforan wapnia.
  • Fluorowanie wody, soli kuchennej, mleka. Związki fluoru mają zdolność wnikania przez powierzchnię szkliwa.
  • Stosowanie past do mycia zębów z zawartością fluoru, płukanie ust roztworem wzbogaconym w związku fluoru i pędzlowanie szkliwa np. 2% wodnym roztworem fluorku sodu.
  • „Lakierowanie zębów” czyli powlekanie tzw. warstwami izolacyjnymi, które redukują płytkę nazębną, chroniąc szkliwo i hamując procesy metaboliczne, przyczyniające się do powstawania próchnicy.

Do czego prowadzi nie leczona próchnica?

Konsekwencje nie leczonej próchnicy mogą być bardzo poważne dla zdrowia. Drobnoustroje wnikają poprzez niewielkie nawet ubytki wgłęb zęba, do miazgi, a następnie do komory i kanału zęba. Nie leczony ząb powoduje ostry stan zapalny i zgorzel. Ząb nie kwalifikujący się do leczenia powinien być usunięty jako niebezpieczne źródło zakażenia, które rozpowszechnić może się na cały organizm.