znany lekarz
Zdrowie

Anemia a dieta

Anemia a dieta Anemia a dieta

Anemia czyli niedokrwistość spotykana jest zarówno u dzieci jak i dorosłych. Polega ona na zmniejszeniu ilości hemoglobiny i czerwonych ciałek krwi. Charakterystyczne objawy to bladość skóry z odcieniem żółtawym, bladość spojówek oka oraz bladość błony śluzowej jamy ustnej, łatwe męczenie się, nawet przy najmniejszym wysiłku, występowanie zadyszki, trudności w oddychaniu, senność, zawroty głowy, bóle w okolicy serca, szum w uszach. W przypadkach bardziej zaawansowanej anemii dochodzi do omdleń.

Przyczyny anemii są różnorakie: są to zaburzenia w procesach wchłaniania i metabolizmu, niektóre leki, choroby, wady wrodzone, zanieczyszczenie środowiska. Najczęściej spotykamy się z anemią spowodowaną niedoborem żelaza, kwasu foliowego lub witaminy B12.

Żelazo odpowiada za właściwy skład krwi, uczestniczy w tworzeniu erytrocytów i leukocytów oraz zaopatruje każdą komórkę w tlen. Niedobór żelaza w organizmie może być spowodowany nie tylko złym wchłanianiem i niewłaściwą dietą. Inne przyczyny to: zbyt duża utrata krwi podczas miesiączki, krwawienie z wrzodów lub hemoroidów, z jelita grubego wskutek powtarzających się stanów zapalnych. Brak żelaza w organizmie objawia się wypadaniem włosów, rozdwajaniem ich końcówek, łamliwością paznokci, rozdrażnieniem, nawet gorączką.

Niedokrwistość spowodowaną niedoborem żelaza leczymy, wprowadzając do diety pokarmy bogate w żelazo. Są to: żółtka jaj, wątroba, mięso, grube kasze, rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica), pietruszka, sałata, kapusta, buraki, cebula, rzeżucha, marchew, seler. Produktów tych nie łączymy z takimi, które utrudniają wchłanianie żelaza np. mleko, kawa, herbata, orzechy. Ponieważ witamina C pomaga przyswajać żelazo, należy jeść owoce cytrusowe, podobnie działa miód i pyłek kwiatowy. Wskazane jest również picie soku ze świeżej pokrzywy oraz herbatkę z mniszka lekarskiego.

Kwas foliowy jest niezbędny do syntezy hemoglobiny, szczególnie potrzebny jest kobietom w ciąży i matkom karmiącym.

Anemię spowodowaną niedoborem kwasu foliowego leczymy, dostarczając organizmowi odpowiednie produkty np. podroby, owoce (morele, awokado), warzywa (sałata, pietruszka zielona, cykoria, szpinak, szparagi, fasola, marchew, dynia). Bogatym źródłem kwasu foliowego są: wątroba, żółtka jajek.

Witamina B12 w  jest potrzebna do prawidłowej syntezy białek wchodzących w skład powstających krwinek czerwonych. Dzięki witaminie B12 krwinki czerwone osiągają właściwą wielkość. Witamina B12 syntetyzowana jest w organizmie zdrowego człowieka dzięki bakteriom jelitowym. Jednak proces tern może być zakłócony u osób po resekcji żołądka, w wyniku stanów zapalnych jelita, wskutek częstych biegunek, zespołu złego wchłaniania, chorób pasożytniczych, choroby alkoholowej.

Niedobór witaminy B12 może być również spowodowany niewystarczającą podażą w produktach. Należy pamiętać, że najwięcej witaminy B12 dostarczamy organizmowi, spożywając podroby, jajka, mięso, ostrygi, ryby, drożdże piwne.