Choć ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej, a do Europy trafiły dopiero w XVI wieku, myślimy
o nich jak o naszym tradycyjnym polskim produkcie. Z czym najczęściej jemy kartofle? Podczas jakiego posiłku grają główną rolę? Odpowiedzi na te pytania przynoszą wyniki sondażu przeprowadzonego
w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Tradycyjnie nasze
Ziemniaki uznaje za naszą narodową tradycję większość Polaków. Takie skojarzenie ma aż 88% respondentów! Co ciekawe, kartofle postrzegają w ten sposób przedstawiciele wszystkich grup wiekowych – począwszy od osób w wieku 15-24 lat, po ankietowanych w wieku 60+.
W towarzystwie kotletów
Tradycyjne podejście mamy również do spożywania ziemniaków. Najczęściej jemy je bowiem z kotletem schabowym (91% odpowiedzi). W takim połączeniu, częściej niż w innych grupach wiekowych, goszczą one na stołach osób w wieku 40-59 lat. Kartofle występują też zazwyczaj w towarzystwie kotleta mielonego. Rzadziej jemy je z sosem, rybą, surówką czy jajkiem sadzonym.
- Ziemniaki niepodzielnie rządzą w polskiej kuchni. Czasem jednak to, co dobrze znane, trudno zobaczyć
w innym, niecodziennym świetle. Ziemniaki rzeczywiście możemy uznać za nasz tradycyjny produkt, ale przecież nie musimy jeść ich wyłącznie ze schabowym. Kartofle mają ogromny potencjał kulinarny, o czym zapominamy. Przede wszystkim nie muszą być tylko dodatkiem. Mogą grać pierwsze skrzypce lub być bazą dla innych składników – zapewnia Andrzej Polan, szef kuchni i ekspert kulinarny kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
A co na obiad?
Ziemniaki wiodą prym także podczas obiadu. To z nimi najczęściej je ten posiłek aż 86% respondentów. Na dalszych pozycjach są makaron (52% odpowiedzi) oraz ryż (50%).
- Dobrą wiadomością jest fakt, że jemy i lubimy ziemniaki, które często pojawiają się w naszych daniach. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich kuchni. Warto jednak pamiętać, że kartofle można przygotować na wiele różnych sposobów, co udowadniają w ramach kampanii eksperci kulinarni, prezentując różne ich oblicza, także w regionalnych odsłonach. Przepisy na wyjątkowe ziemniaczane potrawy można znaleźć na stronie internetowej kampanii www.ziemniakiczykartofle.com.pl– mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Książkę kulinarną „Regionalna kuchnia polska ziemniakami stoi”, w której zebrane zostały autorskie przepisy Andrzeja Polana oraz blogerów kulinarnych zaangażowanych w kampanię, można pobrać tutaj: https://ziemniakiczykartofle.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/eksiazka-kulinarna.pdf
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz na profilach: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle i https://www.instagram.com/ziemniaki_czy_kartofle