znany lekarz

Ziemniaki naszą narodową tradycją zdaniem większości Polaków, jednak nie wykorzystujemy ich potencjału kulinarnego

Ziemniaki naszą narodową tradycją zdaniem większości Polaków, jednak nie wykorzystujemy ich potencjału kulinarnego Ziemniaki naszą narodową tradycją zdaniem większości Polaków, jednak nie wykorzystujemy ich potencjału kulinarnego

Choć ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej, a do Europy trafiły dopiero w XVI wieku, myślimy
o nich jak o naszym tradycyjnym polskim produkcie. Z czym najczęściej jemy kartofle? Podczas jakiego posiłku grają główną rolę? Odpowiedzi na te pytania przynoszą wyniki sondażu przeprowadzonego
w ramach kampanii
„Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Tradycyjnie nasze

Ziemniaki uznaje za naszą narodową tradycję większość Polaków. Takie skojarzenie ma aż 88% respondentów! Co ciekawe, kartofle postrzegają w ten sposób przedstawiciele wszystkich grup wiekowych – począwszy od osób w wieku 15-24 lat, po ankietowanych w wieku 60+.

W towarzystwie kotletów

Tradycyjne podejście mamy również do spożywania ziemniaków. Najczęściej jemy je bowiem z kotletem schabowym (91% odpowiedzi). W takim połączeniu, częściej niż w innych grupach wiekowych, goszczą one na stołach osób w wieku 40-59 lat. Kartofle występują też zazwyczaj w towarzystwie kotleta mielonego. Rzadziej jemy je z sosem, rybą, surówką czy jajkiem sadzonym.

 

- Ziemniaki niepodzielnie rządzą w polskiej kuchni. Czasem jednak to, co dobrze znane, trudno zobaczyć
w innym, niecodziennym świetle. Ziemniaki rzeczywiście możemy uznać za nasz tradycyjny produkt, ale przecież nie musimy jeść ich wyłącznie ze schabowym. Kartofle mają ogromny potencjał kulinarny, o czym zapominamy. Przede wszystkim nie muszą być tylko dodatkiem. Mogą grać pierwsze skrzypce lub być bazą dla innych składników
zapewnia Andrzej Polan, szef kuchni i ekspert kulinarny kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

A co na obiad?

Ziemniaki wiodą prym także podczas obiadu. To z nimi najczęściej je ten posiłek aż 86% respondentów. Na dalszych pozycjach są makaron (52% odpowiedzi) oraz ryż (50%).

- Dobrą wiadomością jest fakt, że jemy i lubimy ziemniaki, które często pojawiają się w naszych daniach. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich kuchni. Warto jednak pamiętać, że kartofle można przygotować na wiele różnych sposobów, co udowadniają w ramach kampanii eksperci kulinarni, prezentując różne ich oblicza, także w regionalnych odsłonach. Przepisy na wyjątkowe ziemniaczane potrawy można znaleźć na stronie internetowej kampanii www.ziemniakiczykartofle.com.plmówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Książkę kulinarną „Regionalna kuchnia polska ziemniakami stoi”, w której zebrane zostały autorskie przepisy Andrzeja Polana oraz blogerów kulinarnych zaangażowanych w kampanię, można pobrać tutaj:  https://ziemniakiczykartofle.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/eksiazka-kulinarna.pdf

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz na profilach: www.facebook.com/ziemniakiczykartoflehttps://www.instagram.com/ziemniaki_czy_kartofle