Żywność, którą codziennie spożywamy, najczęściej jest wysoko przetworzona, co niestety wywołuje pzrewlekłe choroby, z którymi zmagamy się, często nie uświadamiając sobie, co jest ich przyczyną. W naszej diecie najczęściej brakuje warzyw i owoców, które są dla nas naturalnymi lekami, chroniącymi przed nowotworami i chorobami serca, oczu, cukrzycy.
Badania naukowe potwierdzają fakt, że 30% zachorowań na raka związanych niest z niewłaściwym żywieniem. Do tego dochodzą: nadciśnienie krwi, wysokie stężenie cholesterolu, miażdżyca tętnic, chroniczne stany żołądka i zaplane jelit. Spożywamy często pokarmy mało urozmaicone, monotone. Brakuje w nich nie tlko warzyw, ale również produktów pełnoziarnixtych, bogatych w kwasy nienasycone i omega-3.
To jest tylko jedna strona medalu. Drugą jest ilość spożywanych niezdrowych posiłków. Ludzie przejadają się produktami z białej maki, tłustego czerwonego mięsa i dużą ilością cukru rafinowanego. Skutkiem takie odżywiania jest otylość, która nie dotyczy już w przewarzającej ilości ludzi dorosłych. Staje się wręcz plagą wśród dzieci i nastolatków, u których jednoczesnie wystepuje zwiększony poziom cholesterolu, trójglicerydów i cukru. Podstawową zasadą zmiany diety jest dostarczenie do organizmu jak najwięcej wartościowych składników odżywczych przy jednoczesnym ograniczeniu produktów wysoko kalorycznych. Nie można przy tym zapomnieć o konieczności aktywności fizycznej, która również wpływa na przyspieszenie metabolizmu.