znany lekarz
Przysmaki z warzyw

Psztet z fasoli Jaś

PASZTET Z FASOLI JAŚ

Składniki:

  • 30 dag fasoli,
  • 20 dag pieczarek,
  • 15 dag wieprzowiny,
  • 5 dag słoniny,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • pół szklanki bulionu,
  • 2 jajka,
  • po szczypcie cukru, startej gałki muszkatołowej, majeranku, soli, pieprzu, imbiru, kurkumy.

Wykonanie:

Namoczoną w niewielkiej ilości wody fasolę ugotować, odcedzić. Mięso usmażyć ze słoniną, skropić bulionem i dusić. Pieczarki usmażyć na smalcu i też skropić bulionem, posypać pieprzem. Dodać do mięsa i dusić razem, zdjąć z ognia, wsypać 3 łyżki tartej bułki, wymieszać, zostawić do ostygnięcia. Fasolę, grzyby i mięso przepuścić przez maszynkę, wsypać przyprawy, ubić jajka, dokładnie wyrobić masę. Przełożyć do formy i piec ok. 60 min.

Autor przepisu: Anna Szopa

Smacznego!!!