znany lekarz
Uroda

Jak pozbyć się nadwagi?

Jak pozbyć się nadwagi? Jak pozbyć się nadwagi? fot. paxiabaycom

Problem nadwagi spędza sen z powiek wielu osobom. Jedni pragną zrzucić zbędne kilogramy ze względów estetycznych, dla innych utrata nadmiaru kilogramów to konieczność powodowana złym stanem zdrowia.

Podstawowym błędem, jaki popełniają osoby odchudzające się, jest stosowanie przereklamowanych diet, gwarantujących szybki spadek wagi. Dieta wysokobiałkowa niebezpiecznie może odbić się na nerkach lub kościach, a niskotłuszczowa może spowodować zachwianie równowagi hormonalnej w organizmie. Mało kto zwraca uwagę na fakt, że w pierwszym okresie stosowania diety, pozbywamy się z organizmu płynów, a nie tłuszczów, po tym okresie waga zatrzymuje się w miejscu jak zaczarowana. Na dodatek, najczęściej po zastosowaniu diety mamy do czynienia z efektem jo-jo.

Tymczasem problem z utratą nadwagi, jest dużo bardziej złożony. Badania pokazują, że w większości przypadków przyczyna tkwiła w zaburzeniach  równowagi hormonalnej. Brak równowagi hormonalnej w organizmie spowodowany jest natomiast przez różne schorzenia, jak choćby niewłaściwe funkcjonowanie tarczycy czy alergie pokarmowe. Olbrzymie znaczenie mają również kortyzol i DHEA (dehydroepandosteron) – hormony stresu, których nadmiar lub niedobór zaburzają równowagę innych hormonów, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dietetycy podkreślają, że podstawą skutecznego schudnięcia jest zdrowe odżywianie. Podczas odchudzania należy bowiem mieć na uwadze nasze zdrowie. W diecie nie może więc zabraknąć żadnych składników odżywczych, decydujących o prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Energetyczne zapotrzebowanie organizmu określa się na podstawie PPM, czyli poziomu podstawowej przemiany materii. U zdrowych dorosłych osób wynosi ok. 1 kcal na 1 kg masy ciała w ciągu jednej godziny. W przybliżeniu u mężczyzny o wadze 70 kg, poziom PPM w ciągu doby wynosi 1700 kcal. Biorąc pod uwagę wysiłek fizyczny tego mężczyzny, przyjmuje się, że jego dobowe zapotrzebowanie energetyczne to 2400 kcal. U kobiety o tej samej wadze przy lekkim wysiłku fizycznym, zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2100 kcal. Przy średnim wysiłku fizycznym należy dodać 600 kcal, przy ciężkim wysiłku fizycznym dodajemy 1200 kcal, a bardzo cieżkim – 1600 kcal. Należy zwrócić uwagę na fakt, że wartośc kaloryczna średniej wielkości obiadu wynosi ok. 1000 kcal.

O czym warto pamiętać?

1. Przede wszystkim należy spożywać dużą ilość warzyw i owoców, które oprócz witamin i soli mineralnych, zawierają cenny błonnik, a ten przyczynia się do usuwania nadmiaru tłuszczu z organizmu.

2. W naszym codziennym jadłospisie obowiązkowo powinny znaleźć się kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do usuwania zmagazynowanych w tkance tłuszczowej tłuszczów. Głównym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych są: ziarna dyni, lnu, słonecznika, sezamu, orzechy, oliwa z oliwek, tłuste ryby np. sardynki, tuńczyk, łosoś, makrela.

3. Warto stosować zasadę łączenia w posiłkach białek i węglowodanów, co powoduje utrzymanie stałego poziomu cukru w organizmie, a w związku z tym organizm wykazuje mniejsze zapotrzebowanie na dodatkowe przekąski.

4. Oprócz właściwej diety niezastąpioną rolę odgrywają codzienne ćwiczenia i spacery. Również dobroczynne działanie na ciało mają masaże i szczotkowanie ciała, co pobudza przepływ limfy i pomaga w rozkładzie złogów tłuszczów.