znany lekarz
Porady kulinarne

Dobra zupa

Dobra zupa Dobra zupa fot. Alegri Photos

Co zrobić, aby zupa była udana :

Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ale pewne dodatki niezależnie od upodobań dodadzą zupie smaczku i aromatu. A są nimi:

Czosnek – wystarczy jeden ząbek,  a potrawa zyska przyjemny smak ,. Pasuje on w szczególności do zupy jarzynowej, pomidorowej, ogórkowej i kapuśniaku. Najlepiej wrzucić go pod koniec gotowania,  a pozostawi wyraźniejszy aromat.

Śmietana – można nią zupę zabielić, a także po rozmieszaniu z mąką zagęścić. Zupa będzie smaczniejsza, im ma więcej procent tłuszczyku. Zaprawionej zupy nie należy gotować zbyt długo – śmietana może się zważyć.

Masło – dobrze jest go dodać do zupy ugotowanej bez mięsa. Najlepiej dodać tuż przed podaniem.

Żółtko – można zaciągnąć nim bulion, lekką zupę, a stanie się pożywniejsza. Jeszcze bardziej będzie smakowała połączona ze śmietaną.

Zielenina – obowiązkowo: pietruszka, lubczyk, koperek – orzeźwi smak i doda pięknego koloru.

Włoszczyzna – aby z warzyw przeszły cenne składniki do wywaru należy je zalać zimną wodą . Warto jest je wcześniej podsmażyć na oliwie lub masełku, dzięki czemu zupa uzyska kolor, smak i pomoże przyswoić witaminy.