Co zrobić, aby zupa była udana :
Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ale pewne dodatki niezależnie od upodobań dodadzą zupie smaczku i aromatu. A są nimi:
Czosnek – wystarczy jeden ząbek, a potrawa zyska przyjemny smak ,. Pasuje on w szczególności do zupy jarzynowej, pomidorowej, ogórkowej i kapuśniaku. Najlepiej wrzucić go pod koniec gotowania, a pozostawi wyraźniejszy aromat.
Śmietana – można nią zupę zabielić, a także po rozmieszaniu z mąką zagęścić. Zupa będzie smaczniejsza, im ma więcej procent tłuszczyku. Zaprawionej zupy nie należy gotować zbyt długo – śmietana może się zważyć.
Masło – dobrze jest go dodać do zupy ugotowanej bez mięsa. Najlepiej dodać tuż przed podaniem.
Żółtko – można zaciągnąć nim bulion, lekką zupę, a stanie się pożywniejsza. Jeszcze bardziej będzie smakowała połączona ze śmietaną.
Zielenina – obowiązkowo: pietruszka, lubczyk, koperek – orzeźwi smak i doda pięknego koloru.
Włoszczyzna – aby z warzyw przeszły cenne składniki do wywaru należy je zalać zimną wodą . Warto jest je wcześniej podsmażyć na oliwie lub masełku, dzięki czemu zupa uzyska kolor, smak i pomoże przyswoić witaminy.