Dlaczego naturalny zakwas?
W naszych „Marcinkach” użyliśmy naturalnego zakwasu chlebowego, powodującego tzw. fermentację mlekową. Co niezwykle istotne, bakterie kwasu mlekowego mają bardzo silne działanie anty-oksydacyjne, eliminujące związki rakotwórcze w postaci toksyn pleśniowych, azotanów i azotynów, które obecne są w każdej mące.
Jednocześnie, podobnie jak kefir, powoduje odbudowę flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, przyspieszając przemianę materii. Kwas mlekowy rozkłada również kwas fitynowy, co umożliwia znakomite wchłanianie mikroelementów, które obficie występują w „Marcinkach” w postaci zestawu ziaren.
Zakwas chlebowy w sposób naturalny konserwuje pieczywo, sprawiając, że pozostaje świeże i nadaje się do spożycia przez dłuższy okres czasu.
Dlaczego trzy rodzaje mąki?
„Marcinki” powstały na bazie trzech rodzajów mąki, w tym mąki orkiszowej. Każdy z nich wnosi walory zarówno smakowe, jak i przede wszystkim zdrowotne. Oparliśmy się na mąkach grubego przemiału. Jedna z bułeczek słodka oparta jest na bazie naturalnego miodu, jak również dodatku w postaci jabłka. Chcieliśmy w ten sposób wzbogacić ofertę dla dzieci nie zapominając jednak o konieczności zachowania zasad zdrowego żywienia.
Dlaczego zestaw ziaren?
Wykorzystując najnowsze badania naukowe skomponowaliśmy zestaw ziaren, z których część znajduje się na zewnątrz bułeczek , część w środku. Ziarna mają ogromne znaczenie dla zdrowej diety uzupełniając ją o zestaw mikroelementów: żelazo, wapń, fosfor, jak również witaminy B1, B6, PP. W przypadku siemienia lnianego dostarczane są nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 . Kompozycja ziaren ma właściwości anty oksydacyjne oczyszczające przewód pokarmowy z toksyn i złogów. Szereg cennych związków zawartych w ziarnach wpływa na stan naszej cery, włosów, paznokci. Bądźmy więc zdrowi i piękni ciesząc się przy tym smakiem „Marcinków”.
Dlaczego sól z jodem i mikroelementami?
Sól zastosowana jest w niewielkiej ilości, pomyśleliśmy jednak o tym, aby była skomponowana według właściwości zdrowotnych. W bułeczkach zastosowaliśmy sól morską (jod) w połączeniu z solą kamienną kłodawską znaną ze swoich walorów zdrowotnych.
Kształt
Mieliśmy kilka pomysłów jednak serduszko wydaje się być najbardziej wymowne. Chcieliśmy, aby „Marcinki” wyróżniały się kształtem od klasycznych bułek. Serce kojarzone jest z uczuciem, jak również zdrowiem, a tych dwóch rzeczy „Marcinkom” nie brakuje.
„Marcinki” to samo zdrowie!
Zapraszamy do sklepików szkolnych i sklepów spożywczych!
Bułeczki Marcinki zamawiać można (woj.podkarpackie):
Infolinia: tel.13 49 276 83, 13 49 276 84 w godz. 8:30 do 13:30
tel. kom. 609 151 302 w godz. 8:30 do 16.00