znany lekarz
Żywienie

Co to jest makrobiotyka?

Co to jest makrobiotyka? Co to jest makrobiotyka? fot. Klaus Höpfner at dewikipedia-GNU Free Documentation License

Makrobiotyka – odżywianie naszych przodków – zdrowe, treściwe, pełnowartościowe!

Co to jest?–to zaproszenie do zdrowego i szczęśliwego życia, wolnego od chorób fizycznych i psychicznych! Makrobiotykę rozpowszechnił w Japonii i później na całym świecie człowiek o wielkim i szlachetnym sercu i ogromnej mądrości życiowej – George Oshawa ur. 19 X 1893 w Kyoto.

Makrobiotyka – to nie nowy szlagier dietetyczny – to wyjątkowo drogocenne wskazówki dotyczące sposobów żywienia, oparte na starych tradycjach, przekazywanych z pokolenia na pokolenie od zarania dziejów. Makrobiotyka podaje siedem cech ludzkiego zdrowia, a są to:

  1. Brak zmęczenia (czuje się energetycznie niwyczerpany)
  2. Dobry apetyt
  3. Dobry sen (zasypia po 5-10 minutach po przyłożeniu głowy do poduszki)
  4. Dobra pamięć
  5. Dobry humor
  6. Szybką decyzją i działanie
  7. Sprawiedliwość i szacunek dla siebie i innych

Co jemy?

  • 40-40% codziennego pożywienia powinny stanowić zboża, kasze w postaci pełnych ziaren, najlepiej z terenów o dużej czystości gleby
  • Nasiona roślin strączkowych to 5-10%, takich jak groch, fasola, soczewica, cieciorka i soja
  • Ważywa ok 25% całodziennego pożywienia
  • Owoce, orzechy, nasiona lnu, dyni, słonecznika powinny stanowić ok 5-10% pożywienia.

Należy spożywać ograniczone ilości tłuszczów, głównie roślinne, jak oliwa z oliwek, olej lniany, itp.Jeżeli chodzi o napoje, to przede wszystkim należy pić je nieschłodzone. Do najbardziej polecanych zalicza się samą wodę jak i herbatki ziołowe i kawę zbożową. Makrobiotyka zaleca picie płynów ok 15-20 minut po posiłku. Za produkty, które nie są zalecane uznaje się mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego jak mleko, sery itp. Jednak produkty te nie są wykluczone i traktowane bardziej jako produkty uzupełniające. Makrobiotyka to dorgocenny klucz, który otworzy przed nami bramy do przysłowiowego ziemskiego raju, do krainy szczęścia-Edenu, tylko wtedy jeżeli zastosujemy pra-stare zasady odżywiania, które były i są nadal przekazywane w Biblii.

Biblia również była dobrze znana Georgowi Oshawie. Poznał on najpierw stare, tradycyjne sposoby odżywiania w swojej rodzimej Japonii, a później poznawał inne tradycje żywieniowe i skierował się również do Europy. Studiował Biblię, po czym stwiedził, że właśnie w Biblii zawarte jest wszystko to, co on wcześniej zaaplikował względem siebie w poszukiwaniu utraconego zdrowia. Umierał na gruźlicę, cała jego rodzina, matka, i rodzeństwo zmarli przed nim. On uratował się po zaaplikowaniu prostego, treściwego odżywiania. Kiedy wyzdrowiał, postanowił poświęcić swoje całe życie na propagowanie wiedzy o zdrowiu w Japonii, a później na całym świecie. Napisał ponad 300 książek. Wiele z nich przetłumaczono na język francuski i angielski. Pracował wytrwale i z wielkim oddaniem. Nade wszystko pragnął, aby zapanował pokój na świecie i aby ludzie byli zdrowi, bo tylko zdrowi ludzie są szczęsliwi. On oddał swoje szczęście i zdrowie dla wszystkich. Pozostawił wielką spuściznę i dobrodziejstwa dla całego świata. Wyedukował wielu wspaniałych i oddanych światu nauczycieli, którzy przekazali tę bogatą wiedzę następnym pokoleniom.

Makrobiotyka to pożywienie funkcjonalne

Żywność funkcjonalna – definicja ta została ustalona w Japonii w 1999 r. w ramach programu FUFOSE (Functional Food Science in Europe). Żywność może być uznana za funkcjonalną, jeśli naukowo udowodniono jej korzyści zdrowotne ponad efekt żywieniowy oraz posiada składniki działające w zakresie jednej lub więcej funkcji organizmu człowieka, wpływające korzystnie na stan zdrowia i samopoczucia i/lub obniżenie ryzyka choroby. Według Europejskiego Konsensusu Nauki Koncepcji Żywność Funkcjonalnej, żywność ta nie może być podawana w formie tabletkek, kapsułek, drażetek itp. Pożywienie makrobitoyczne zawiera w sobie wszystkie elementy pożywienia doskonałego. W każdym posiłku dobrane są wysokiej jakości pelnowartościowe składniki pożywiania, węglowodany złożone, tluszcze, białka, witaminy i minerały. W tym sposobie odżywiania jest pod dostatkiem naturalnego błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, oraz związków celulozowych. Dzięki takim właściwościom pożywienie to szybko normalizuje parametry cholesterolowe w organiźmie oraz reguluje pracę całego układu trawienia, a tym samym reguluje metabolizm, który pociąga za sobą wszystkie inne układy, a nade wszystko naprawia system hormonalny, który odzyskuje równowagę i przyczynia się w dalszej konsekwencji do naprawy całego organizmu.

Pożywienie makrobiotyczne to niebiański balsam dla gruczołów dokrewnych takich jak przysadka mózgowa, tarczyca, grasica, trzustka, kora nadnerczy, układ rozrodczny, które są rezerwuarem wszelkiego rodzaju hormonów nieodzownych do sprawnego funkcjonowania całego organizmu. Aby te rezerwuary – studnie hormonów były uzupełniane, a nie tylko eksploatowane, to w tym calu nieodzowny jest wartościowy, treściwy pokarm o najostrzejszych ekologicznie standardach spożywany codziennie, o regularnych porach dnia.

Odżywianie to podstawa zdrowia

Odżywianei to podstawa zdrowia. Matka natura dostarcza nam pełnowartościowej i witalnej żywności, ale postęp cywilizacyjny przyczynił się do zniszczenia tych najcenniejszych skarbów odżywczych. Więc nauczmy się ponownie korzystać z obfitych, łaskawych darów natury. Odżywianie makrobiotyczne to nie dieta, to sposób odżywiania naszych prodków, bogaty we wszystkie składniki nieodzowne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogactwo witamin i mineralów wzmacnia układ odpornoścowy i stanowi doskonałą barierę, która zabespieczy organizm człowieka przed chorobami. Makrobiotyka to potencjał na zdrowie, na dobre samopoczucie, to doskonała pamięć, ponadprzeciętna wytrzymałość, to nieustanna samorealizacja człowieka, bo człowiek tylko wtedy może się spełnić i owocnie przeżyć swoje życie, kiedy jest zdrowy.