znany lekarz
Zdrowie

Dbajmy o układ odpornościowy

Dbajmy o układ odpornościowy Dbajmy o układ odpornościowy

Układ odpornościowy chroni człowieka przed dostaniem się bakterii, wirusów i różnych toksyn do organizmu. W jego skład wchodzą m.in. różne rodzaje białych ciałek krwi oraz przeciwciała. Jeżeli do organizmu dostaną się już bakterie, wówczas krwinki białe zwane fagocytami niszczą je lub wytwarzają przeciwciała, zwalczające toksyny bakteryjne. Produktami tych przeciwciał są przede wszystkim limfocyty. Wracając jeszcze do fagocytów, należy wymienić tutaj najbardziej aktywne z nich tzw. monocyty, które gromadzą się głównie w płucach i przewodzie pokarmowym i uniemożliwiają przedostanie się drobnoustrojów tą drogą do organizmu.

Limfocyty natomiast pełnią inną rolę odpornościową. Wychwytują one antygeny, wytwarzają przeciwciała, a te unieszkodliwiają obce, szkodliwe dla organizmu ciała. Organizm, który stoczył walkę z określonym zarazkiem chorobotwórczym, uodparnia się na niego. Te właściwości obronne organizmu utrzymują się nieraz dosyć długo.

Aby układ odpornościowy człowieka prawidłowo działał, należy dostarczać mu odpowiednią ilość witamin, zwłaszcza z grupy B, witaminę E, witaminę C, beta-karoten, wymaganą ilość składników mineralnych, w szczególności żelazo, magnez, cynk, selen, przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki, kwasów tłuszczowych omega-3 i fitosubstancji. Wszystkie te składniki znajdziemy w pożywieniu np. w tranie, oleju lnianym, owocach, warzywach (kapuście, czosnku, cebuli), ziarnach, drożdżach i ziołach. Warto zapamiętać, że długotrwały stres bardzo osłabia układ odpornościowy. Powoduje on podniesienie adrenaliny i kortykosteroidów we krwi. SA to hormony nadnerczy, które są syntetyzowane dzięki obecności witamin B6 i C, magnezu i kwasu pantotenowego. Podczas stresu wzrasta ilość hormonów, wzrasta więc zapotrzebowanie na w/w składniki odżywcze. Jeżeli to zapotrzebowanie nie zostanie uzupełnione, może dojść do zaburzeń w pracy układu odpornościowego, co z  kolei skutkuje różnymi chorobami. Jak widać, należy unikać sytuacji stresowych, dbać o odpoczynek i relaks, a do codziennej diety wprowadzić produkty pokrywające całodobowe zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Układ odpornościowy wzmacniają np. żeń-szeń (ostrożnie stosować u chorych z nadciśnieniem), dziurawiec, traganek (substancja pochodząca z Chin, spokrewniona z lukrecją i groszkiem), grzyby lecznicze shiitake i maitake, jeżówka, gorzknik kanadyjski (za wyjątkiem kobiet w ciąży, chorych na nadciśnienie i jaskrę), arnika górska, aloes, nagietek.

Wielkim wrogiem układu odpornościowego jest nadmiar spożywanych leków (antybiotyków, leków przeciwzapalnych, przeciwbólowych, uspokajających, przeciwdepresyjnych) oraz różnorakie używki. Działają one osłabiająco na organizm ludzki. Warto dodać, że niemałą rolę we wzmacnianiu układu immunologicznego odgrywa ruch na świeżym powietrzu, spacery, bieganie, jazda na rowerze i inne formy aktywności, pobudzające krążenie i wzmacniające organizm.