znany lekarz
Apteka suplementy

Szybko, zdrowo i bezglutenowo

Szybko, zdrowo i bezglutenowo Szybko, zdrowo i bezglutenowo

Szybko, zdrowo i bezglutenowo Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna, nie tylko u osób, które mają zdrowotne przesłanki do jej stosowania. Decydują się na nią także Ci, którzy chcą się po prostu zdrowo odżywiać. W sklepach można znaleźć coraz więcej produktów ze znakiem przekreślonego kłosa, a wiele restauracji wprowadza specjalne menu.

Z pomocą przychodzą także produkty gotowe - takie jak zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu Dania Babci Zosi. Tajemniczy gluten Bóle brzucha, głowy, wysypka, uczucie ciągłego zmęczenia – to niektóre z objawów nadwrażliwości na gluten, na którą cierpi coraz więcej dorosłych. Problemy te mogą też dotyczyć dzieci. Rozwiązaniem jest odpowiednia dieta, ale jej przestrzeganie stanowi spore wyzwanie. Według ustaleń FAO/WHO za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie jest wyższa niż 20 ppm (20 mg na kg). Takie produkty oznacza się międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa, którego zawsze na produkcie powinny szukać osoby na diecie bezglutenowej – wyjaśnia dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Gluten to mieszanina białek roślinnych.

Osoby na diecie bezglutenowej nie mogą jeść pszenicy, jęczmienia, żyta, a także owsa bez znaku przekreślonego kłosa – dodaje dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Zakazana lista Osoby z celiakią - czyli nietolerancją glutenu czy alergią na to biało, ale także te, które mają niespecyficzną nadwrażliwość na białka glutenowe, powinny wyeliminować ze swojej diety produkty zawierające mąkę pszenną, razową i jęczmienną. Na zakazanej liście zakupów znajdą się więc m.in. płatki śniadaniowe, pieczywo, słodycze czy tradycyjny makaron, ale także produkty mleczne, tak lubiane przez dzieci parówki, a nawet piwo. W codziennej praktyce najlepiej komponować jadłospis z produktów nieprzetworzonych, naturalnie nie zawierających glutenu.

Takie produkty nie dostarczają dodatkowych emulgatorów, stabilizatorów i innych dodatków do żywności. Produktami naturalnie bezglutenowymi są: komosa ryżowa, kukurydza, ryż, ziemniaki, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, sago, sorgo, orzechy, a także soczewica, fasola, ciecierzyca, ryby, mięso, owoce i warzywa – dodaje dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Na co dzień Pomimo, że lista jest całkiem szeroka, to w praktyce dieta bezglutenowa oznacza całkowitą zmianę zwyczajów żywieniowych i wprowadzenie do codziennego menu zupełnie innych potraw. Wymaga to dużej dyscypliny i pomysłowości, a także czasu. Ciekawą i zdrową alternatywą mogą być Dania Babci Zosi firmy SyS – seria zup i potraw na bazie ryżu i kaszy – smacznych i łatwych w przygotowaniu, które mogą stanowić uzupełnienie jadłospisu całej rodziny.

Osoby, które chcą wyeliminować gluten, spokojnie mogą sięgnąć po takie Dania Babci Zosi jak: placki ziemniaczane klasyczne, z suszonymi pomidorami  ze szpinakiem, barszcz ukraiński, botwinka, zupa grochowa, pomidorowa, koperkowa, kapuśniak, ryż z groszkiem i marchewką, z pomidorami i papryką, ze szpinakiem, jabłkami i rodzynkami oraz kasza gryczana z warzywami i z grzybami. Dania Babci Zosi powstają z naturalnych składników z wykorzystaniem procesu suszenia. Są wygodne i łatwe w przygotowaniu. W 15 minut można przygotować zdrowy i pożywny posiłek dla całej rodziny, także dla osób, które przestrzegają diety bezglutenowej. Dieta dla najmłodszych Dzieci na diecie bezglutenowej jako źródło węglowodanów powinny otrzymywać przede wszystkim kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, komosę ryżową, ryż brązowy, bezglutenowe płatki owsiane, amarantus oraz wypieki z mąk naturalnie bezglutenowych. Oczywiście nie należy zapominać o roślinach strączkowych, warzywach, owocach, rybach, chudym mięsie, nabiale oraz nasionach i orzechach, czyli podstawowych elementach zdrowej diety – mówi pani dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska–Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Zapracowana mama może również sięgnąć po niezawodną zupę pomidorową z serii Dania Babci Zosi czy ryż z groszkiem i marchewką, który jest przysmakiem najmłodszych. Na słodki i zdrowy deser spokojnie może zaserwować ryż z jabłkami i rodzynkami.

A cała rodzina na pewno z przyjemnością zje placki ziemniaczane z serii Dania Babci Zosi. Informacje o produktach Zupa pomidorowa z ryżem Delikatna, lekka i niezwykle aromatyczna - Zupa Pomidorowa Babci Zosi z pewnością będzie smakować całej rodzinie. Składniki: ryż biały (min. 40%), pomidor suszony (min. 25%), sól, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, mąka ziemniaczana, natka pietruszki suszona, lubczyk suszony Sposób przygotowania: Zawartość obu torebek wsypać do 1 litra zimnej wody, zamieszać i zagotować. Dodać 1 łyżkę masła lub oleju. Gotować około 15 minut na małym ogniu, czasem mieszając. Doprawić do smaku i podawać. Masa netto: 95 g Sugerowana cena: 4,79 zł Ryż z groszkiem i marchewką To delikatne danie jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu. Pochodzi od potrawy znanej na całym świecie pod nazwą Rizi-Bizi, której głównym składnikiem jest ryż i groszek. Dodatkowo, potrawa zawiera marchewką i cebulę.

Czasami podaje ją z dodatkiem jajka, jako danie główne. Składniki: ryż (min. 80%), groszek zielony suszony (min. 6%), marchew suszona (min. 3%), cebula prażona (cebula, olej roślinny) Masa netto: 250 g Sugerowana cena: 5,49 zł Ryż z jabłkami i rodzynkami Świetny deser. Może być jedzony na ciepło i zimno, z cynamonem lub wanilią. Można słodzić cukrem lub miodem. Babcia zawsze podaje go z kwaśną śmietaną.  Skład: ryż (min. 75%), jabłko suszone (11%) , rodzynka (11%) Masa netto: 250 g Sugerowana cena: 5,49 zł Ryż ze szpinakiem Delikatne danie dla całej rodziny Skład: ryż (min. 90%), szpinak (min. 5%) Masa netto: 250 g Sugerowana cena: 5,49 zł Firma SyS powstała w 1990 roku.

Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość – placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wielu certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt – Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life. http://www.firma-sys.pl/ https://www.facebook.com/firmasys

Dieta bezglutenowa

Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny występujących w pszenicy zwykłej, pszenicy durrum, orkiszu, życie, jęczmieniu oraz owsie bez znaku przekreślonego kłosa. Produktami naturalnie bezglutenowymi są: komosa ryżowa, kukurydza, ryż, ziemniaki, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, sago, sorgo, orzechy, a także soczewica, fasola, ciecierzyca, ryby, mięso, owoce i warzywa. Według ustaleń FAO/WHO za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie jest wyższa niż 20 ppm (20 mg na kg). Takie produkty oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa, którego zawsze na produkcie powinny szukać osoby na diecie bezglutenowej.

W ostatnich kilku latach coraz częściej podnoszony jest temat diety bezglutenowej stosowanej nie tylko u osób z celiakią czy alergią na gluten, ale także u osób z niespecyficzną nadwrażliwością na białka glutenowe. Osoby cierpiące na nadwrażliwość na gluten zgłaszają niepokojące symptomy pojawiające po spożyciu produktów z glutenem pomimo braku we krwi charakterystycznych dla celiakii przeciwciał we krwi (Ttg i Ema). Aż 50% z nich ma pozytywny wynik przeciwciał AGA . Natomiast po zastosowaniu diety bezglutenowej obserwują poprawę. Schorzenie dotyczy głównie osób dorosłych i charakteryzuje się wystąpieniem jednego lub najczęściej wielu objawów, wśród których najczęstsze to: ból brzucha, wysypka, egzema, bóle głowy, uczucie ciągłego zmęczenia. Objawy te pojawiają się zwykle w ciągu kilku dni lub godzin po spożyciu żywności zawierającej gluten. Wstępne badania amerykańskie wskazują, że zaburzenie to może dotyczyć aż 6% populacji. Zatem wydaje się pewne, że nadwrażliwość na gluten jest znacznie częstsza niż celiakia.

W codziennej praktyce najlepiej komponować jadłospis z produktów nieprzetworzonych, naturalnie nie zawierających glutenu. Takie produkty nie dostarczają dodatkowych emulgatorów, stabilizatorów i innych dodatków do żywności. Ta kwestia jest szczególnie istotna przy żywieniu dzieci. Dzieci na diecie bezglutenowej jako źródło węglowodanów powinny otrzymywać przede wszystkim kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, komosę ryżową, ryż brązowy, bezglutenowe płatki owsiane, amarantus oraz wypieki z mąk naturalnie bezglutenowych. Oczywiście nie należy zapominać o roślinach strączkowych, warzywach, owocach, rybach, chudym mięsie, nabiale oraz nasionach i orzechach, czyli podstawowych elementach zdrowej diety.

W ofercie firmy SYS znajdują się produkty składające się ze składników nie będących naturalnym źródłem glutenu:

Dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Poradnia Dietetyczna 4LINE, www.4line.pl

Tel: 502 501 596, ul. Dolna 17/60, Warszawa