Jęczmień - (Hordeum sativum), pochodzi z Bliskiego Wschodu, uprawiany od tysięcy lat. Jest to zboże jednoroczne wysiewane jesienią lub wiosną. Ziarna jęczmienia są bogate w skrobię, białko. Jęczmień przerabiany jest na kasze i płatki.
Składniki odżywcze: witaminy z grupy B, witamina E, kwas foliowy, potas, fosfor, magnez, wapń, cynk, mangan, enzymy (proteaza, amylaza), nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy, oleinowy).
Właściwości lecznicze: wspomaga leczenie wrzodów żoładka, dobroczynnie działa na wątrobę, wspomaga przewód pokarmowy, wpływa na obniżenie złego cholesterolu. Stabilizuje pracę serca, wyrównuje ciśnienie krwi, neutralizuje rakotwórcze komórki w przewodzie pokarmowym, łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego, oddechowego i moczowego. Podawany chorym
z biegunką, problemami trawiennymi, zaburzeniami jelitowymi. Najwięcej właściwości leczniczych
i odżywczych uzyskamy, spożywając ziarna w całości.