znany lekarz
Apteka suplementy
Zboża

OWIES

OWIES OWIES fot. Andreas Trepte-CC Wikimedia

OWIES –  (avena sativa) zboże z rodziny traw, pochodzący z krajów śródziemnomorskich z północnej Afryki i środkowej Azji. Obejmuje ok. 35 gatunków. Najważniejszy i najbardziej rozpowszechniony jest owies zwyczajny. Rośnie w klimacie umiarkowanym i chlodnym. Jego ziarna wykorzystywane są do produkcji pasz oraz wyrobu kasz i płatków.

Składniki odżywcze (jako otręby owsiane): witamina B5, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, krzem, mangan, potas, duża ilość błonnika;

Właściwości lecznicze: dostarcza dużo energii, wzmacnia organizm i układ nerwowy, stanowi cenny budulec układu kostnego i zębów. Doskonale wpływa na pracę układu pokarmowego - jest lekkostrawny, leczniczo działa na choroby układu pokarmowego (nieżyt żołądka, uchyłkowatość jelit, zespół jelita drażliwego, zaparcia), a jednocześnie pomaga oczyścić jelita z zalegających resztek pokarmowych. Pozostałe walory: właściwości oczyszczające, przeciwutleniające, obniżanie cholesterolu i cukru we krwi, regulowanie poziomu płynów we krwi. Zewnętrznie stosowany w formie okładów na stany zapalne skóry i do oczyszczania skóry twarzy.