znany lekarz
Apteka suplementy
Owoce

ŚLIWKA - reguluje pracę jelit

ŚLIWKA - reguluje pracę jelit ŚLIWKA - reguluje pracę jelit fot. @ LCalek - Depositphotos

ŚLIWKA – należy do rodziny różowate. Pochodzi z Azji Zachodniej, dzikie odmiany śliwy rosną w Klimacie umiarkowanym Europy, Ameryki Północnerj i Azji. Uprawiana jest w całej Europie, w Polsce najbardziej popularna jest śliwka węgierka. Śliwa domowa to drzewo niedużej wysokości, podczas kwitnienia obsypane białymi kwiatami. Ceni sobie miejsca ciepłe, ale jednocześnie wilgotne. Źle znosi niskie temperatury, ale i susze. Owoce śliwy są pestkowcami. Ze względu na kształt i wielkość istnieje podział na: - mirabelki (małe okrągłe śliwki, słodkie, o żółtym miąższu), - renklody (kuliste owoce o długości 30 - 50 mm, barwy żółtej, zielonej lub czerwononiebieskiej, słodkie, aromatyczne, miąższ zielony lub złotożółty), - śliwy jajowe (duże, czerwone lub zielonożółte, miąższ miękki i słodki), - śliwy owalne (owoce średnie lub duże, ciemnoniebieskie, żółtozielone lub czerwone), - węgierki (lekko podłużny kształt, owoce średnie, granatowe, miąższ winnosłodki, aromatyczny). Inny podział śliw ze względu na dojrzewanie: - wczesne (dojrzewają od 15 lipca do 15 sierpnia), - średniowczesne (dojrzewają od 16 sierpnia do 15 września), - późne (dojrzewają od 16 września do końca października). Śliwki są bardzo popularne jako owoce deserowe, do spożycia na świeżo. Oprócz tego pełnią bardzo ważną rolę w przetwórstwie jako owoce suszone, dżemy, konfitury, kompoty, marmolady, śliwki konserwowe, w zalewie octowej, mrożone, wykorzystywane również do produkcji likierów i nalewek.;

Składniki odżywcze: witaminy: P, B, A, C, wapń, potas, fosfor, kwas żelazowy, beta-karoten, duże ilości węglowodanów (sacharoza, glukoza, trochę fruktozy), kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy);

Właściwości lecznicze: duża zawartość błonnika reguluje pracę jelit, działa przeczyszczająco, obniża cholesterol, korzystna dla odnowy krwinek, dobrze wpływa na pracę mózgu i obniżanie ciśnienia krwi;

Ilość kalorii: w  100 g -  46  kcal.