0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Papryka - mało kalorii, dużo witaminy C
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 Żywienie

 
 
Papryka - mało kalorii, dużo witaminy C
 
Papryka - mało kalorii, ...
Oceń
Forum dyskusyjne

W Polsce najsilniej kojarzyła się z braćmi Węgrami, choć obecnie jesteśmy jednym ze znaczących jej producentów. Wywodzi się jednak z Ameryki Środkowej i Południowej. Opisywana po raz pierwszy przez lekarza podróżującego wraz z Kolumbem, który określił ją jako pieprz, ostrzejszy od tego znanego dotychczas. Najbardziej znane formy to czerwona, zielona i biała, choć odmian i form mamy nieograniczoną ilość.

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez papryki zarówno w formie surowej, czy duszonej jak i sproszkowanej. Związek zwany kapsaicyną odpowiada za jej ostrość, a co ciekawe i warte podkreślenia, to ten znajdujący się w ziarnach w środku ma szczególnie silne właściwości bakteriobójcze.

Papryka to prawdziwy skarb, jeżeli chodzi o niezbędną dla zdrowia witaminę C. Podczas duszenia nie traci jej, jak to bywa w wypadku wielu innych potraw.

To zdumiewające! W stanie surowym zawartość witaminy C to 120 mg, a po uduszeniu zostaje 105 mg. Podobnie dzieje się z pierwiastkami takimi jak: wapń, magnez, fosfor czy żelazo. W papryce znajdujemy spore ilości witaminy E, witaminy A, poza tym cały zestaw witamin z grupy B, szczególnie witaminę B6.

Papryka jest znakomitym antidotum dla tych, którzy walczą z otyłością, 100 g daje nam jedynie 19 kcal! Dla przykładu tak „lubiane” przez nas chipsy (oby Bóg pokarał ich pomysłodawców i wytwórców) 539 kcal, frytki 290 kcal.

Stosowana jest więc w bardzo wielu przepisach, związanych z odchudzaniem i to w różnych formach jej przyrządzania. Będąc liderem wśród potraw niskokalorycznych, zapewnia nam jednocześnie niezliczoną ilość cennych składników. Dlatego zdrowa dieta i papryka to rzeczy ściśle ze sobą powiązane. W naszym portalu znajdziecie wiele przepisów, które w pełni wykorzystują jej dobroczynny wpływ. Osobiście uwielbiam paprykę węgierską, która ze względów klimatycznych, rośnie na wolnym powietrzu, zasilana madziarską częścią słońca. Tu trochę was pomęczę. Warto ją nabyć, przejazdem przez Węgry w okolicach Szegedu oraz w miejscowości Kalocsa nad Dunajem. Kupujmy ją jednak wszędzie na Węgrzech, zwłaszcza bezpośrednio od producenta w odmianach cecei, szentesi, bogyiszloi. Dla smakoszy również słynna odmiana papryki czereśniowej (małe papryczki).

Warto też przyswoić sobie parę zasad od braci Węgrów, jeżeli chodzi o jej przyrządzenie. Na przykład nie wrzucajmy mielonej papryki na rozgrzany olej, bo mętnieje i staje się gorzka. Jeżeli już koniecznie musimy coś smażyć, przyprawiajmy sproszkowaną papryką w końcowej fazie, najlepiej po dodaniu wody lub wina. Nie zapominajmy proszę również, że istnieje coś takiego jak zupa rybna, tak bardzo w Polsce mało popularna. Jeżeli będzie to ryba słodkowodna, na Węgrzech nie może ona obyć się bez doprawienia jej papryką (hálaszlé).

O rybach i ich wpływie na nasze zdrowie (bezdyskusyjne) wie chyba każdy. Jeżeli ktoś będzie chciał je spożywać w formie zupy, niech nie zapomina o doprawieniu jej papryką. Dotyczy to w wielu przypadkach ryb morskich, które jak wiadomo, nie występują na Węgrzech, ze względu na brak morza, poza Balatonem, zwanym przez niektórych „Morzem Madziarów”

A teraz inne cudowne właściwości. Papryka czerwona lub pomarańczowa zawiera silny przeciwutleniacz zwany zeaksantyną. Drugim przeciwutleniaczem jest luteina, która w połączeniu z bogactwem witaminy C jest skuteczna w zapobieganiu chorobom prostaty. Podobnie zawiera flawonoidy i duża ilość beta-karotenu.

Jedzmy więc paprykę przy każdej nadarzającej się okazji, szczególnie tę czerwoną. Istnieje tysiące przepisów z nią związanych, u nas znajdziecie oczywiście te najlepsze, najzdrowsze, najbardziej wskazane i najsmakowitsze.

Zakupy przez internet
Sos warzywny ratatouille EKO 350g, Alce Nero
Sos warzywny ratatouille EKO 350g, Alce Nero

SKŁADNIKI cukinia*(43%), woda, cebula*(14%), marchew *(8%), papryka*(8%), pomidory*(6%), oliva z oliwek extra vergin*(4%), cukier trzcinowy*, sól, czosnek*, pieprz*, bazylia*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

Papryka słodka
Papryka słodka

Kraj pochodzenia: Hiszpania   Składniki: Papryka Słodka 100% naturalna   Opis:   Papryka słodka posiada wiele walorów kulinarnych, jak również jest bardzo cennym warzywem o bardzo szerokim zakresie zastosowania.   Zastosowanie:    Paprykę słodką wykorzystuje się podczas gotowania gulaszu, ...

Shoarma 40g
Shoarma 40g

Shoarma jest pikantną przyprawą, najpopularniejszą w kuchni arabskiej. Poleca się dodawać do potraw z wieprzowiny i drobiu.

Skład: kminek, kolendra, czosnek granulowany, papryka, kurkuma, goździki, papryka ostra, imbir, pierz czarny, cynamon, sól

Papryka ostra mielona ASTA80 - 50g
Papryka ostra mielona ASTA80 - 50g

Papryka pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie uprawiono ją już w czasach starożytnych. Stamtąd Indianie przywieźli ją na wyspy polinezyjskie, a ...

18 ziół Ojca Mateusza 50g
18 ziół Ojca Mateusza 50g

18 Ziół Ojca Mateusza to mieszanka przypraw i ziół, w skład, której wchodzą: czosnek, majeranek, cebula, papryka, kolendra, pieprz czarny, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. 

Papryka chili mielona -50g
Papryka chili mielona -50g

Papryka chili pochodzi z Meksyku. Ma charakterystyczny, bardzo ostry smak.
...

Papryka słodka wędzona-50g
Papryka słodka wędzona-50g

Papryka słodka wędzona to jedna z najsmaczniejszych odmian papryki. Pochodzi z Hiszpanii..

Słodka, wędzona papryka posiada smak, w którym jest pomieszana słodycz suszonej papryki i aromat dymu wędzarniczego.

Dzięki temu papryka posiada wyjątkowy smak i aromat.

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Zakupy przez internet
Sos warzywny ratatouille EKO 350g, Alce Nero
Sos warzywny ratatouille EKO 350g, Alce Nero

SKŁADNIKI cukinia*(43%), woda, cebula*(14%), marchew *(8%), papryka*(8%), pomidory*(6%), oliva z oliwek extra vergin*(4%), cukier trzcinowy*, sól, czosnek*, pieprz*, bazylia*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

Papryka słodka
Papryka słodka

Kraj pochodzenia: Hiszpania   Składniki: Papryka Słodka 100% naturalna   Opis:   Papryka słodka posiada wiele walorów kulinarnych, jak również jest bardzo cennym warzywem o bardzo szerokim zakresie zastosowania.   Zastosowanie:    Paprykę słodką wykorzystuje się podczas gotowania gulaszu, ...

Shoarma 40g
Shoarma 40g

Shoarma jest pikantną przyprawą, najpopularniejszą w kuchni arabskiej. Poleca się dodawać do potraw z wieprzowiny i drobiu.

Skład: kminek, kolendra, czosnek granulowany, papryka, kurkuma, goździki, papryka ostra, imbir, pierz czarny, cynamon, sól

Papryka ostra mielona ASTA80 - 50g
Papryka ostra mielona ASTA80 - 50g

Papryka pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie uprawiono ją już w czasach starożytnych. Stamtąd Indianie przywieźli ją na wyspy polinezyjskie, a ...

18 ziół Ojca Mateusza 50g
18 ziół Ojca Mateusza 50g

18 Ziół Ojca Mateusza to mieszanka przypraw i ziół, w skład, której wchodzą: czosnek, majeranek, cebula, papryka, kolendra, pieprz czarny, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. 

Papryka chili mielona -50g
Papryka chili mielona -50g

Papryka chili pochodzi z Meksyku. Ma charakterystyczny, bardzo ostry smak.
...

Papryka słodka wędzona-50g
Papryka słodka wędzona-50g

Papryka słodka wędzona to jedna z najsmaczniejszych odmian papryki. Pochodzi z Hiszpanii..

Słodka, wędzona papryka posiada smak, w którym jest pomieszana słodycz suszonej papryki i aromat dymu wędzarniczego.

Dzięki temu papryka posiada wyjątkowy smak i aromat.

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Owoce mogą ...
TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Rośliny o ...
Wśród wielu ziół znamy takie, które zawierają w swoim składzie związki ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Świeżość kwiatów
Kwiaty, aby zachowały świeżość wymagają różnego traktowania w zależności od ...
 
 
Kwiaty cięte
Kwiaty cięte nie lubią przeciągów, wolą miejsca mniej nasłonecznione, nie ...
 
 
Żywot kwiatów
Można przedłużyć żywot kwiatów. Cięte tulipany i cyklameny (fiołki ...
 
 
Kwiaty w wazonie
Zanim wstawisz kwiaty do wazonu, należy je odpowiednio przyciąć.W tkankach ...
 
 
Grejpfrut
Grejpfrut – najlepiej jeść go rano, pomaga zredukować zapasy tkanki ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
ŚWIETLIK ŁĄKOWY
ŚWIETLIK ŁĄKOWY (Euphrasia rostkoviana) – rośnie w całej Europie. W Polsce ...
 
 
CZĄBER
CZĄBER OGRODOWY (Satureja hortensis) - znany już w starożytności, w Polsce ...
 
 
Skrzyp polny
Skrzyp polny (Equisetum arvense)) jest byliną z rodziny skrzypowatych i ...
 
 
Centuria pospolita
Centuria pospolita – Centaurium umbellatum nazywana również tysiącznikiem, ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta Haya
Dieta Haya - została opracowana przez amerykańskiego lekarza, który po ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa  jest rodzajem diety eliminacyjnej, jej działanie ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Problemy z ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
O zaletach ...
Miłośnicy makrobiotyki i część dietetyków niechętnie wypowiada się o mleku. ...
 
 
Rzodkiew czarna ...
Rzodkiew czarna zwana również czarną rzepą uprawiana była już w starożytnych ...
 
 
Danie z wieprzowiny
W Polsce zdecydowanie najczęściej spożywana. Jednak coraz więcej Polaków ...
 
 
Seler korzeniowy ...
Głośno się stało o nim, kiedy wkroczył na salony, stając się przebojem diety ...
 
 
Cebula - łzawy ...
Należy do rodziny Allium, znana jest od wieków. Pochodzi z Azji Środkowej, ...