znany lekarz
Apteka suplementy
Owoce

PAPAJA

PAPAJA PAPAJA fot. © felinda - Fotoliacom

PAPAJA - czyli melonowiec właściwy pochodzi z Ameryki Środkowej. Jest egzotyczną byliną wieloletnią; owoce papai mają kształt podobny do gruszki, w smaku podobny do melona, dlatego papaja nazywana bywa drzewem melonowym. Sórka tego owocu w trakcie dojrzewania zmienia barwę z zielonej na żółtą lub pomarańczową. Miąższ jest bardzo miękki, soczysty i słodki. W kuchni wykorzystuje się zarówno owoce dojrzałe jak i niedojrzałe. Owoce dojrzałe służą do robienia sałatek, surówek, napojów mlecznych, soków owocowych, alkoholi, deserów. Owoce niedojrzałe mają zastosowanie jako dodatek do drugich dań, są pieczone, śmażone, duszone, gotowane, nasiona papai wykorzystuje się jako ostrą przyprawę do sosów.

Składniki odżywcze: witaminy: C, E, A, K, wapń, magnez, potas, beta-karoten, kwas foliowy, łatwo przyswajalne cukry, wspomagający trawienie enzym papania;

Właściwości lecznicze: silne działanie przeciwrakowe, działa leczniczo na układ pokarmowy – zawiera liczne enzymy, jednym z nich jest papaina, która ma podobne działanie do pepsyny, zwalcza pasożyty i bakterie, leczy stany zapalne jelit, przyspiesza przemianę materii, działa odmładzająco, obniża zły cholesterol w organizmie;

Ilość kalorii: w  100 g -  43 kcal.