0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Herbaciane orzeźwienie
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
 Żywienie

 
 
Herbaciane orzeźwienie
fot:fotolia
 
Herbaciane orzeźwienie
Oceń
Forum dyskusyjne

Mrożone napoje są jednym z najczęściej stosowanych rozwiązań w walce z wysokimi temperaturami. Zdrową propozycją, która nie tylko nas orzeźwi, ale i z powodzeniem zastąpi słodzone soki i napoje gazowane jest herbata. Podpowiadamy, jak samodzielnie przyrządzić i skomponować smak letnich naparów z dodatkami.

Tradycja przyrządzania mrożonej herbaty swoje początki zawdzięcza amerykańskim zwyczajom serwowania drinków alkoholowych na bazie naparu. Anyżowy arak, szampan, brandy, rum - dzięki kulinarnej wyobraźni barmanów łączono herbatę z niemal każdym dostępnym w XIX-wiecznych lokalach trunkiem. Choć pierwsze wzmianki o przyrządzaniu napojów bezalkoholowych pojawiają się kilkadziesiąt lat później w poradnikach kierowanych do amerykańskich gospodyń domowych, prawdziwą popularność zdobywają one dopiero w 1904 roku. Podczas odwiedzanych przez ok. 20 milionów uczestników targów World’s Fair w St. Louis, zauważając niskie zainteresowanie gorącym naparem z powodu panujących w tym czasie upałów, herbaciany kupiec wpada na pomysł serwowania napoju w wersji mrożonej. Dziś propozycja ta cieszy się niezwykłą popularnością głównie w egzotycznych krajach, gdzie tradycyjny herbaciany napar wzbogacany jest o typowe dla danej kuchni dodatki. Jak samodzielnie przygotować orzeźwiający napój? Kluczem do uzyskania idealnej kompozycji smakowej jest odpowiedni sposób parzenia konkretnych rodzajów herbaty i właściwy dobór dodatków.

 

Klasyka na bazie czarnej herbaty

 

Jednym z rodzajów najchętniej wykorzystywanych do przyrządzania mrożonych napojów jest herbata czarna. Wyrazista Assam, lekko ostra Darjeeling, wzbogacana bergamotką Earl Grey, mnogość odmian umożliwia dobranie bukietu smakowego wedle naszych preferencji. To co łączy każdą z nich to natomiast sposób parzenia, pozwalający na wydobycie intensywnego aromatu. Przygotowanie napoju mrożonego na bazie czarnej herbaty powinniśmy rozpocząć od zalania mieszanki tzw. białym wrzątkiem, czyli wodą o temperaturze 95-96 stopni C. Jej zaparzanie powinno trwać od 3 do 4 minut, następnie czekamy, aż herbata wystygnie - podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - Tak przyrządzaną herbatę wlewamy do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Całość uzupełniamy dodatkami i serwujemy ze słomką - dodaje ekspert. Czarna herbata, znana z pobudzających właściwości, w wersji mrożonej doskonale sprawdza się w klasycznym, orzeźwiającym  połączeniu z sokiem lub plastrem cytryny i świeżą miętą. Słodząc napar, biały cukier warto zastąpić zdrowszą i odżywczą alternatywą w postaci miodu.

Orzeźwienie w kolorze zieleni

Podobny sposób przygotowania dotyczy mrożonych herbat na bazie odmiany zielonej. Warto jednak pamiętać, że tego typu susz powinniśmy zalewać wodą o temperaturze 60 do 80 stopni C. Parzenie ok. 2 minut pozwoli uzyskać napar o pobudzających właściwościach, idealny na letnie, gorące dni. Tego typu herbata dobrze komponuje się ze świeżymi owocami - mango, papają, brzoskwinią czy ananasem. Jako wzbogacające uzupełnienie napoju mrożonego dobrze sprawdzą się one w postaci purée. Obrany owoc drobno siekamy lub blendujemy, dodając do niego odrobinę mięty lub miodu do smaku. Następnie przelewamy do szklanki z herbatą i lodem i mieszamy. Owocowa siła Doskonałym rozwiązaniem, które z powodzeniem może być serwowane także dzieciom,

 

Owocowa siła

Doskonałym rozwiązaniem jest mrożona herbata przygotowana na bazie mieszanek owocowych. - Warto pamiętać, by przy wyborze kierować się przede wszystkim składem herbaty i sprawdzić, czy jest ona skomponowana z naturalnego suszu - tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - W przeciwieństwie do herbat aromatyzowanych, taka propozycja oprócz bogatych walorów smakowych, jest również całkowicie pozbawiona teiny, może więc być spożywana przez najmłodszych. Dobrym rozwiązaniem są herbaty w piramidkach, których kształt umożliwia pełne rozwinięcie się suszu podczas parzenia - dodaje ekspert.

Przygotowywanie naparu owocowego rozpoczynamy od parzenia mieszanki przez ok. 5 minut. Następnie napój studzimy i gdy osiągnie temperaturę pokojową wkładamy do lodówki, aż do momentu całkowitego schłodzenia. Zwykle intensywny bukiet smakowy herbat owocowych nie wymaga wzbogacania dodatkami. Zwolennikom słodszych propozycji do gustu może przypaść jednak połączenie napoju o smaku czerwonych owoców jagodowych z odrobiną miodu albo kompozycja odmiany cytrynowej i trawy cytrynowej z miętą lub świeżą stewią.

Poczuj miętę

Dzięki naturalnemu, orzeźwiającemu działaniu, w upalne dni doskonale sprawdzi się również mrożona herbata przygotowana na bazie suszonych liści mięty. Podobnie jak w przypadku mieszanek owocowych, tego typu propozycję przygotujemy poprzez zaparzenie naparu, ostudzenie go do temperatury pokojowej i schłodzenie w lodówce. Do serwowanej w wysokiej szklance z lodem herbaty możemy dodać plaster limonki lub pomarańczy, które idealnie podkreślą orzeźwiający smak napoju. 

Pobudzenie z kawową nutą

Ciekawą propozycją jest tradycyjny azjatycki napój Hongkong Espresso w wersji mrożonej. Do jego przyrządzenia posłuży 70 mln czarnej lub zielonej herbaty, espresso oraz odrobina mleka i cukru. Dzięki połączeniu intensywnego w smaku naparu herbacianego oraz stymulującej kawy, uzyskamy napój, który doskonale pobudzi nas i orzeźwi w letnie dni. Mrożone Hongkong Espresso przygotowujemy, łącząc herbatę, kawę i mleko, pozostawiając następnie całość do ostygnięcia. Gdy osiągnie ona temperaturę pokojową, napój przelewamy do wysokiej szklanki wypełnionej lodem.  

 

Kontakt dla mediów:

Katarzyna Nowakowska PR Manager

More&More Marketing mob. 571.246.667 e-mail: katarzyna@getmorepr.pl  

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Owoce mogą ...
TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Rośliny o ...
Wśród wielu ziół znamy takie, które zawierają w swoim składzie związki ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Świeżość kwiatów
Kwiaty, aby zachowały świeżość wymagają różnego traktowania w zależności od ...
 
 
Kwiaty cięte
Kwiaty cięte nie lubią przeciągów, wolą miejsca mniej nasłonecznione, nie ...
 
 
Żywot kwiatów
Można przedłużyć żywot kwiatów. Cięte tulipany i cyklameny (fiołki ...
 
 
Kwiaty w wazonie
Zanim wstawisz kwiaty do wazonu, należy je odpowiednio przyciąć.W tkankach ...
 
 
Grejpfrut
Grejpfrut – najlepiej jeść go rano, pomaga zredukować zapasy tkanki ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
ŚWIETLIK ŁĄKOWY
ŚWIETLIK ŁĄKOWY (Euphrasia rostkoviana) – rośnie w całej Europie. W Polsce ...
 
 
CZĄBER
CZĄBER OGRODOWY (Satureja hortensis) - znany już w starożytności, w Polsce ...
 
 
Skrzyp polny
Skrzyp polny (Equisetum arvense)) jest byliną z rodziny skrzypowatych i ...
 
 
Centuria pospolita
Centuria pospolita – Centaurium umbellatum nazywana również tysiącznikiem, ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta Haya
Dieta Haya - została opracowana przez amerykańskiego lekarza, który po ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa  jest rodzajem diety eliminacyjnej, jej działanie ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Problemy z ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
O zaletach ...
Miłośnicy makrobiotyki i część dietetyków niechętnie wypowiada się o mleku. ...
 
 
Rzodkiew czarna ...
Rzodkiew czarna zwana również czarną rzepą uprawiana była już w starożytnych ...
 
 
Danie z wieprzowiny
W Polsce zdecydowanie najczęściej spożywana. Jednak coraz więcej Polaków ...
 
 
Seler korzeniowy ...
Głośno się stało o nim, kiedy wkroczył na salony, stając się przebojem diety ...
 
 
Cebula - łzawy ...
Należy do rodziny Allium, znana jest od wieków. Pochodzi z Azji Środkowej, ...