znany lekarz
Apteka suplementy
Owoce

GREJPFRUT

GREJPFRUT GREJPFRUT fot. @ artjazz - Depositphotos

GREJPFRUT – należy do rodziny różowatych, pochodzi z Malezji, należy do roślin cytrusowych, wiecznie zielonych, z licznymi cierniami, powstał w wyniku skrzyżowania pomarańczy olbrzymiej z chińską, jego owoce rosną w gronach, drzewa sięgają wysokości 5-10 m. Grejfrut ma duże kuliste owoce, osadzone na gałęziach w gronach, ważące do 50 dag. Skóra grejfrutów jest barwy żółtopomarańczowej, jest gruba, ściśle okrywa miąższ. Natomiast miąższ jest barwy żółtej, różowej lub czerwonej, bardzo soczysty i aromatyczny, w smaku słodkokwaśny i lekko gorzki. Spożywany w postaci surowej przez cały rok. Jest owocem typowo deserowym, przeznaczonym do konsumpcji bezpośredniej. Oprócz tego wykorzystywany jest do potraw słodkich i słonych, sałatek owocowych i warzywnych, dań mięsnych, napojów alkoholowych. Skórę przeznacza się do kandyzowania i produkcji olejku. Z nasion powstaje wyciąg o cennych właściwościach bekteriobójczych.

Składniki odżywcze: witaminy: C, E i P, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez, potas, cynk, błonnik;

Właściwości lecznicze: dzięki zawartości kwasu salicylowego wykazuje działanie lecznicze przy zapaleniu stawów, działa moczopędnie, oczyszcza krew, poprawia pracę układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, zwalcza infekcje gardła, wyciąg z nasion skutecznie walczy z chorobami skóry, np. trądzikiem, grzybicą, łupieżem. Szczególne cenne pod względem zdrowotnym są grejfruty czerwone o dużej zawartości likopenu, wykazujące właściwości antyrakowe. Polecany w różnych dietach, ponieważ zawiera duża ilość związków mineralnych i niewielką liczbę kalorii;

Ilość kalorii: w  100 g -  30 kcal.