0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Figurski wzywa posiłki
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
 Zdrowie
 
 
Figurski wzywa posiłki
 
Figurski wzywa posiłki
Oceń
Forum dyskusyjne

Michał Figurski ambasadorem kampanii edukacyjnej

Z jakimi problemami borykają się pacjenci po udarze mózgu? W jaki sposób można ułatwić codzienną opiekę bliskim pacjentów neurologicznych? Odpowiedzi na te istotne pytania stara się znaleźć Michał Figurski w swoim pierwszym od czasu przebytego udaru programie radiowym. Ta szczególna audycja powstała w ramach kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą".

Celem drugiej edycji ogólnopolskiej kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą" jest edukowanie na temat roli specjalistycznego żywienia w chorobach neurologicznych. Ambasadorem kampanii został Michał Figurski - dziennikarz, który przeszedł udaru mózgu i borykał się ze związanymi z chorobą problemami z odżywianiem. Głównym impulsem do zaangażowania się w kampanię była chęć dzielenia się z innymi chorymi moimi doświadczeniami. Od momentu kiedy media zaczęły mówić o moich problemach zdrowotnych, każdego dnia docierają do mnie pytania od innych chorych osób. Ludzie proszą o porady, szukają motywacji do walki z chorobą. Choć staram się im wszystkim odpowiedzieć, to nie zawsze jest to możliwe, a udział w akcji daje mi szansę dotarcia do szerokiej grupy osób. Choroba jest częścią mojego życia i nie zmienię tego. Wiem, jak bardzo wpływa ona na kondycję psychiczną i codzienność. Jeżeli więc moja historia może uchronić innych przed problemami, jakich ja sam doświadczyłem albo pokazać rozwiązania, o których nie mieli pojęcia, takich jak np. żywienie medyczne, to zdecydowanie warto spróbować – tłumaczy Michał Figurski.

Figurski wzywa posiłki

Jedno z istotnych działań kampanii stanowi stworzona na jej potrzeby audycja radiowa „Figurski wzywa posiłki", której gospodarzem jest M. Figurski. W programie dziennikarz porusza najważniejsze kwestie związane z tematyką udarów mózgu, kładąc nacisk na rolę odpowiedniego żywienia w procesie rekonwalescencji. Statystyki dotyczące zachorowalności i niedożywienia są bezlitosne – w Polsce odnotowuje się ponad 60 tysięcy udarów mózgu rocznie [i], a zgodnie z danym europejskimi u nawet 62% pacjentów diagnozuje się niedożywienie [ii]. Z własnego doświadczenia wiem, jak istotną rolę w walce z chorobą pełni odpowiednie odżywianie. Po udarze sam miałem problem z niedożywieniem – byłem osłabiony i wyczerpany, czego konsekwencją była utrata sił do walki z chorobą. To opóźniło moją rehabilitację i doprowadziło do powikłań, a w tej chorobie przecież liczy się czas. Niestety wiedza na temat żywienia medycznego wciąż jest stosunkowo nieduża. Pacjenci często dowiadują się o nim od innych chorych albo z Internetu. W moim przypadku to najbliżsi znaleźli informacje na ten temat i dostarczyli mi preparaty odżywcze, tj. Nutridrinki. Odpowiednie odżywienie organizmu pomogło mi odzyskać siły i rozpocząć rehabilitację – mówi Michał Figurski.

 

Na audycję radiową składają się 4 odcinki, w których dziennikarz rozmawia z wyjątkowymi gośćmi – ekspertami z dziedziny neurologii, żywienia medycznego, pielęgniarstwa oraz żoną pacjenta po udarze mózgu. Wybór rozmówców nie jest przypadkowy. Celem audycji, oprócz edukacji na temat choroby oraz roli odpowiedniego żywienia medycznego w zmaganiach z nią, jest także wsparcie pacjentów i dodanie im sił w walce o powrót do zdrowia. Audycja, ze względu na swój istotny społecznie wydźwięk, jest skierowana do wszystkich, nie tylko do pacjentów oraz ich opiekunów, ale również środowiska medycznego i całego społeczeństwa.

Audycja „Figurski wzywa posiłki"  jest mi bardzo bliska – sam jestem pacjentem neurologicznym, a choroba to istotny element mojego życia, który diametralnie je odmienił. Chciałem zrealizować ją w moim stylu - mówić o tym poważnym problemie w mniej formalny sposób, z lekką dozą poczucia humoru. Uważam, że oprócz odpowiedniej terapii i rehabilitacji, w rekonwalescencji po udarze mózgu ważne jest również zadbanie o pozytywne nastawienie i uśmiech, co dobrze wpływa nie tylko na samego pacjenta, ale także jego opiekuna. To pomaga aktywizować chorych i mobilizować ich do działania – dodaje ambasador kampanii.

Premiera pierwszego odcinka już niebawem na kanale YouTube Nutricia Medyczna Polska.

Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą neurologiczną

Działania realizowane w ramach kampanii mają na celu podnoszenie świadomości na temat żywienia medycznego jako integralnej części leczenia pacjentów z chorobami neurologicznymi ze skupieniem na tematyce udaru mózgu. W dalszych działaniach prowadzonych w ramach kampanii poruszone zostaną tematy żywienia osób z chorobą Alzheimera oraz chorobą Parkinsona.

Kampanię wsparło wiele towarzystw naukowych i organizacji pacjenckich: Polskie Towarzystwo Neurologiczne (PTN), Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), Sekcja Chorób Naczyniowych Mózgu PTN, Sekcja Neurorehabilitacji PTN, Polskie Towarzystwo Alzheimerowskie, Polskie Towarzystwo Rehabilitacji, Polskie Towarzystwo Pielęgniarskie, Fundacja Udaru Mózgu oraz Mazowieckie Stowarzyszenie Osób z Chorobą Parkinsona.

Na potrzeby inicjatywy powstała także strona www.posilkiwchorobie.pl, na której pacjenci oraz ich opiekunowie znajdą informacje na temat specjalistycznego żywienia w chorobie.

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Owoce mogą ...
TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Rośliny o ...
Wśród wielu ziół znamy takie, które zawierają w swoim składzie związki ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Świeżość kwiatów
Kwiaty, aby zachowały świeżość wymagają różnego traktowania w zależności od ...
 
 
Kwiaty cięte
Kwiaty cięte nie lubią przeciągów, wolą miejsca mniej nasłonecznione, nie ...
 
 
Żywot kwiatów
Można przedłużyć żywot kwiatów. Cięte tulipany i cyklameny (fiołki ...
 
 
Kwiaty w wazonie
Zanim wstawisz kwiaty do wazonu, należy je odpowiednio przyciąć.W tkankach ...
 
 
Grejpfrut
Grejpfrut – najlepiej jeść go rano, pomaga zredukować zapasy tkanki ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
ŚWIETLIK ŁĄKOWY
ŚWIETLIK ŁĄKOWY (Euphrasia rostkoviana) – rośnie w całej Europie. W Polsce ...
 
 
CZĄBER
CZĄBER OGRODOWY (Satureja hortensis) - znany już w starożytności, w Polsce ...
 
 
Skrzyp polny
Skrzyp polny (Equisetum arvense)) jest byliną z rodziny skrzypowatych i ...
 
 
Centuria pospolita
Centuria pospolita – Centaurium umbellatum nazywana również tysiącznikiem, ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta Haya
Dieta Haya - została opracowana przez amerykańskiego lekarza, który po ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa  jest rodzajem diety eliminacyjnej, jej działanie ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Problemy z ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
O zaletach ...
Miłośnicy makrobiotyki i część dietetyków niechętnie wypowiada się o mleku. ...
 
 
Rzodkiew czarna ...
Rzodkiew czarna zwana również czarną rzepą uprawiana była już w starożytnych ...
 
 
Danie z wieprzowiny
W Polsce zdecydowanie najczęściej spożywana. Jednak coraz więcej Polaków ...
 
 
Seler korzeniowy ...
Głośno się stało o nim, kiedy wkroczył na salony, stając się przebojem diety ...
 
 
Cebula - łzawy ...
Należy do rodziny Allium, znana jest od wieków. Pochodzi z Azji Środkowej, ...