znany lekarz
Apteka suplementy
Owoce

TRUSKAWKA

TRUSKAWKA TRUSKAWKA fot. © Andrzej Tokarski - Fotoliacom

TRUSKAWKA– uprawiana w klimacie umiarkowanym, powstała w XVIII w. ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek. Bardzo popularna w Europie i Ameryce Płn. Truskawka jest niską byliną owocową, należy do rodziny różowatych. W zależności od odmiany owoce mają kolor od białego do ciemoczerwonego, kształt kulisty, owalny, stożkowaty, smak słodki, słodko-winny i kwaśny. Wyróżniamy odmiany wczesne truskawki, dojrzewające już na początku czerwca, kolejne odmiany dojrzewają od 5 do 10 dni później, a późniejsze odmiany owocują pod koniec czerwca i początkiem lipca. Truskawka najlepiej smakuje spożywana na surowo, świetnie nadaje się również do przetworów: kompotów, dżemów, mrożonek, marmolad.

Składniki odżywcze: witaminy C (dość dużo), B1, B2, K, P,A, kwas foliowy, potas, beta-karoten, fosfor, żelazo, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), olejki eteryczne, cukry (fruktoza, galaktoza);

Właściwości lecznicze: wspomaga odporność organizmu, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie;

Ilość kalorii: w  100 g -  35  kcal.