0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Odczarowujemy warzywa
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
Odczarowujemy warzywa
 
Odczarowujemy warzywa
Oceń

Pomidory, ogórki, buraki, papryka - warzywa zdecydowanie powinny być obowiązkowym składnikiem naszych posiłków. Bogate w witaminy i związki mineralne korzystnie wpływają na nasz wygląd, zdrowie i samopoczucie. Czy zawsze jednak muszą występować pod postacią sałatek czy zup? – zdecydowanie nie.

Warzywa w nowej odsłonie

Warzywa to idealne produkty do wyszukanych i niecodziennych potraw. Tarty, zapiekanki czy tortille to dania, które pozwolą nam urozmaicić naszą dietę i wzbogacić ją w nowe warzywne potrawy. Wystarczy mieć w domu ryż z pomidorami z serii Dania Babci Zosi, lub ryż ze szpinakiem z tej samej serii, aby przygotować dwie wyjątkowe potrawy.

Wariacje kulinarne na temat warzyw

Musaka z bakłażanem, to nie tylko doskonała propozycja na ciekawy i smaczny posiłek, ale również sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych pierwiastków, takich jak: magnez, wapń i potas. Lekko podpieczony wierzch kryje w środku delikatną i aromatyczną kompozycję przypraw i warzyw. Soczyste pomidory i podpieczony bakłażan stworzą niezapomniany duet, polany beszamelem z dodatkiem parmezanu rozpływa się w ustach. Inną ciekawą propozycją na niestandardowe przygotowanie warzyw jest quesadilles. Z pomidorami, papryką, cebulą skomponujemy danie – bombę witaminową. Delikatne chrupiące tortille w połączeniu z ryżem, warzywami i ostrą papryczką stworzą idealną kompozycję smaków.

MUSAKA

4-6 porcji

czas przygotowania: ok. 30 minut

czas pieczenia: 20-30 minut

danie wegetariańskie

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 opakowanie Ryżu z pomidorami i papryką z serii Dania Babci Zosi
  • 2-3 duże pomidory
  • oliwa

Sos beszamel:

  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • 500 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • garść startego parmezanu lub innego twardego, ostrego sera
  • świeże listki bazylii

Bakłażana kroimy na grube plastry, układamy na sitku, solimy i  odstawiamy na ok. 15 minut. Dzięki temu warzywo zmięknie i straci goryczkę. Ryż z pomidorami i papryką z serii Dania Babci Zosi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a gdy jest gotowy odcedzamy go. Ryż możemy ugotować kilka godzin wcześniej, lub nawet poprzedniego dnia, i przechować w lodówce.

W tym czasie możemy przygotować beszamel. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie zalewamy zimnym mlekiem i mieszamy trzepaczką. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając aż zgęstnieje. Gotowy beszamel doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, parmezanu i dokładnie mieszamy.

Gdy ryż jest gotowy płuczemy bakłażana z soli i smażymy na patelni do grillowania. Bakłażana również możemy wcześniej przygotować i przechowywać w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Dno naczynia do zapiekania skrapiamy oliwą. Pomidory kroimy w grube plastry i odkładamy 3-4 najładniejsze, wybieramy również 3-4 plastry bakłażana. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami ryż, pomidory i bakłażana. Na ostatnią warstwę ryżu wylewamy beszamel. Wierzch przykrywamy odłożonymi plastrami warzyw. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut aż się pięknie zrumieni. Musakę podajemy na gorąco posypaną świeżymi listkami bazylii i grubo zmielonym pieprzem z dodatkiem zielonej sałaty.

QUESADILLES

czas przygotowania - do 30 minut

2-4 porcje

danie wegetariańskie

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie pomidory
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 soku z limonki lub cytryny
  • sól

QUESADILLES:

  • 1 torebka Ryżu ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi
  • 4 tortille
  • 100 g sera mimolet (lub innego ostrego sera)
  • ew. 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie przepysznej quesadilles rozpoczynamy od ugotowania ryżu ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy ryż jest już gotowy, odcedzamy go na sicie i przelewamy zimną wodą. Gdy ryż się gotuje, możemy zająć się salsą. Dokładnie myjemy wszystkie warzywa. Z pomidorów usuwamy skórę i wycinamy gniazda nasienne. Paprykę również oczyszczamy z nasion. Chili dodajemy w zależności od upodobań - jeżeli lubimy bardzo ostre smaki, możemy zostawić nasiona, jeżeli potrawą mają zajadać się również dzieci, bądź nie lubimy ostrych smaków, lepiej je usunąć. Wszystkie warzywa kroimy w drobniutką kosteczkę. Dodajemy olej, sok z limonki i dużą szczyptę soli. Odstawiamy, żeby salsa się przegryzła i nabrała jeszcze bardziej wyrazistego smaku  (warto ją przygotować kilka godzin wcześniej lub nawet poprzedniego dnia).

Do ugotowanego i wystudzonego ryżu dodajemy pokrojony w kostkę lub starty na tarce na dużych oczkach żółty ser. Wszystko solimy i pieprzymy do smaku. Możemy ewentualnie dodać jedno roztrzepane jajko, żeby farsz się lepiej trzymał. Gotowy farsz rozkładamy na dwa placki tortilli i przykrywamy pozostałymi plackami. Quesadilles przekładamy na suchą rozgrzaną patelnię. Gdy tortille się zarumienią z obu stron, kroimy je na trójkąty i podajemy gorące z czerwoną ostrą salsą.

Smacznego!

Informacje o produkcie

Ryż ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi

Smaczny i zarazem zdrowy ryż ze szpinakiem z serii dania Babci Zosi, to propozycja zarówno dla najmłodszych, jak i tych starszych zwolenników szpinaku. Oparty na naturalnych składnikach, nie zawiera żadnych substancji chemicznych. Gotowy w zaledwie 20 minut, idealnie sprawdzi się  jako jarzyna do obiadu lub z jajkiem jako danie główne. Stanowi też świetna podstawę do przygotowywania innych dań.

Masa: 250 g

Cena: 5,69 zł.

Ryż z pomidorami i papryką z serii dania Babci Zosi

Ryż z pomidorami i papryką zainspirowany potrawą kuchni hiszpańskiej – paellą będzie idealny z dodatkami jak i jako samodzielne danie. Gotowy w 20 minut, będzie doskonała propozycja na spotkania ze znajomymi i na rodzinne obiady.

Masa netto: 250 g

Sugerowana cena: 5,69 zł

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość – placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt – Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

http://www.firma-sys.pl/

https://www.facebook.com/firmasys

Katarzyna Zielińska, Triple PR

ul. Wilcza 25/6, Warszawa

tel. 22 216 54 20;

Katarzyna.zielinska@triplepr.pl;

 

 

Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
 
 
 
 
O tym się mówi:
 
Co wybrać, a czego unikać, kiedy wieczorem dopadnie nas głód
Każdy zna to uczucie, gdy po paru godzinach od kolacji myśli zaczynają krążyć...
 
Odczarowujemy warzywa
Pomidory, ogórki, buraki, papryka - warzywa zdecydowanie powinny być...