znany lekarz
Apteka suplementy
KMINEK

Kminek zwyczajny

Kminek zwyczajny Kminek zwyczajny fot. wikipedia

Kminek zwyczajny (carus carvi L.) określany jest również jako kmin pospolity, kmin polny, kminek lekarski, hanyż, karolek. Znany był w pradawnych czasach: w starożytnym Egipcie i krajach arabskich. Do Anglii przywieziony przez rzymskich legionistów. Obecnie występuje w Europie Środkowej i Północnej, swoim zasięgiem obejmuje północną Hiszpanię i Włochy, północny Iran, Syberię aż po Himalaje. W Polsce rośnie pospolicie w stanie dzikim, na łąkach, pastwiskach, przy drogach. Jest również uprawiany.

Kminek zwyczajny należy do rodziny selerowatych. Jest rośliną dwuletnią. Na szczycie rozgałęzionej łodygi znajdują się kwiatostany – złożone baldachy. Kwiaty są koloru białego, pięciopłatkowe. Czas kwitnienia: maj – czerwiec, owoce dojrzewają w pierwszej połowie lipca. Wymagania glebowe są dosyć wysokie; gleba musi być żyzna, ciepła, wilgotna, zasobna w wapń. Do zbioru nadają się owoce z górnych, najwcześniej dojrzewających baldachimów, zmieniających kolor z zielonego na brązowy. Dojrzałe owoce łatwo opadają, dlatego nie można przegapić czasu zbioru. Ścinamy całe baldachy i wieszamy w przewiewnym, zacienionym miejscu. Gdy owoce wyschną, wykruszamy je z owocostanu i przechowujemy w szczelnych pojemnikach.

Owoce kminku zawierają od 2 do 7% olejku eterycznego, w skład którego wchodzą: karwon, limonen, karneol, dihydrokarwon, flawonoidy, kwasy organiczne, kumaryny, woski, garbniki, żywice, cukry, związki białkowe, witamina A i D. Olejek zawarty w owocach kminku działa rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit i przewodów żółciowych. Ma właściwości wiatropędne, przeciwdziała wzdęciom, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Kminek wykazuje dobroczynne działanie na układ trawienny, leczy bóle brzucha, lekkie zaparcia, ułatwia odbijanie po spożyciu posiłku. Olejek kminkowy ma również zastosowanie zewnętrzne do leczenia zakażeń wywołanych przez bakterie i grzyby. Owoce kminku polecane są astmatykom, ponieważ rozkurczają mięśniówkę oskrzeli. Wskazane dla matek karmiących. Zawarte w herbatce kminkowej substancje czynne dostają się wraz z mlekiem do organizmu dziecka, działając leczniczo na jego układ pokarmowy.

Przepis na herbatkę kminkową: 1 łyżkę owoców kminku miksujemy i zalewamy szklanką wrzącej wody. Pozostawiamy na ok. 20 minut po przykryciem. Odcedzamy i dodajemy niewielka ilość naturalnego miodu. Pijemy w ciągu dnia po 1 łyżeczce syropu po jedzeniu jako środek wiatropędny. Kminek jest również bardzo popularną przyprawą, stosowaną w produktach mięsnych, pieczywie, serach, sosach i prztworach.