znany lekarz
Apteka suplementy
GRYKA

Gryka zwyczajna

Gryka zwyczajna Gryka zwyczajna fot. wikipedia

Gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum) znana również pod nazwą gryka siewna należy do rodziny rdestowatych. Jest jedna z najstarszych roślin leczniczych na świecie. Pochodzi z Azji Środkowej, zbierana była głównie w Chinach, Syberii, Mandżurii i Nepalu. Do Europy przywieziona została w XIII wieku. Obecnie rozpowszechniona jest w krajach klimatu umiarkowanego. Gryka jest rośliną jednoroczną, mało wymagającą, rośnie na glebach lekkich, ubogich, nawet piaszczystych. Lubi miejsca nasłonecznione. Jest płytko ukorzeniona. Osiąga wysokość do 60 cm. Łodyga jest sztywna, rozgałęziona, wyrastają z niej liście sercowate, skrętoległe. Kwiatostany tworzące grona, składają się z drobnych białych lub różowawych kwiatków o intensywnym zapachu. Kwiaty gryki kwitną najintensywniej w lipcu i sierpniu. Wydzielają wówczas dużo nektaru, przywabiając tym samym pszczoły i trzmiele. Owocem gryki jest jadalny trójgraniasty orzeszek barwy brązowo-brunatnej. Surowcem wykorzystywanym w lecznictwie jest ziele gryki. Zbierany on jest w okresie kwitnienia. Ze ściętym zielem obchodzimy się bardzo ostrożnie, aby nie doprowadzić do zgniecenia rośliny. Suszymy starannie i dokładnie. Ziele gryki obfituje w takie substancje jak: flawonoidy (90% rutyny), kwasy fenolowe (np. kwas kawowy), kwas salicylowy, antocyjany, garbniki, sole mineralne. Rutyna chroni naczynia krwionośne, uszczelnia je i wzmacnia, zmniejsza przepuszczalność dla krwinek i osocza. Przedłuża działanie witaminy C. Poza tym zapobiega gromadzeniu wody w tkankach i likwiduje obrzęki, zwłaszcza w przypadku zastojów żylnych. Wzmaga również przepływ krwi przez naczynia krwionośne. Działa przeciwzapalnie, obniża uczucie bólu, spowodowane nadmiernym napięciem mięśni oraz dyskomfort, związany z ciążeniem kończyn dolnych. Wyciągi z ziela gryki wykazują właściwości moczopędne, napotne, likwidują wolne rodniki, chronią tętnice przed miażdżycą. Pomocne w leczeniu bielactwa, łuszczycy, owrzodzeń podudzi, krwawieniach wewnętrznych np. z siatkówki oka, reumatyzmie i nadciśnieniu. Wspomagają pamięć. Przygotowanie odwaru: Jedną łyżkę ziela gryki zalewamy szklanką cieplej wody i gotujemy przez 5 minut, następnie odstawiamy na 10 minut, aby rutyna w całości wchłonęła się do odwaru. Pijemy 3 razy dziennie po 1 szklance tak przygotowanej herbatki. Kuracja trwa 3-4 miesięce, następnie na okres 3 miesięcy stosujemy przerwę w kuracji. Kasza gryczana bogata jest w potas, magnez, fosfor, miedź, żelazo, fluor oraz witaminy B1, B2, PP i P. Rozgrzewa organizm. Jest lekkostrawna, zalecana dietetykom i osobom odchudzającym się. Owoce gryki pozbawione są glutenu, więc mogą być spożywane przez osoby chore na celiakię.