znany lekarz
Apteka suplementy
Diety odchudzające

Dieta głodówkowa

Dieta głodówkowa Dieta głodówkowa fot. Olga Zakrevska - Depositphotos


DIETA GŁODÓWKOWA


Dieta głodówkowa (wodna, sokowa lub warzywno-owocowa) zwana również postem, opracowana została przez dr Ewę Dąbrowską.

Współczesny człowiek nie obawia się przejedzenia, wielu ludzi uważa, że im więcej będą jeść, tym będą zdrowsi, a to właśnie nadmierne i nieodpowiednie jedzenie jest powodem wielu chorób. Pokarm powinien być przyjmowany w stanie jak najmniej przetworzonym i w ograniczonej ilości. Cechą tej diety jest niedostateczne odżywianie zewnętrzne, co uruchamia zastępcze odżywianie wewnętrzne (endogenne), zmusza organizm do czerpania z własnych tkanek substancji koniecznych do utrzymania prawidłowego składu krwi. W pierwszej kolejności zużyte zostają złogi, komórki zestarzałe i zwyrodniałe, przez co ustrój oczyszcza się i odmładza,
a niektóre choroby znikają. Jako metoda lecznicza nie może być oczywiście stosowana w chorobach wyniszczających, czy połączonych z utratą białka. Kuracja postna oczyszcza krew z kompleksów immunologicznych, które dr Dąbrowska badała podczas leczenia i stwierdziła, iż nadmiar kompleksów blokuje komórki immunologiczne tak, że nie rozpoznają ani obcych bakterii, ani własnych, zwyrodniałych komórek, stąd łatwość infekcji i przewlekły charakter chorób. Po diecie poprawia się odporność, ustępują stare zmiany zapalne i skłonności do przeziębień.

 Pierwszy etap diety, to kilkutygodniowa kuracja oczyszczająca, np. dieta warzywno-owocowa. Przykładowy jadłospis:

Dzień 1

Śniadanie: sok z marchwi; surówka: pomidor, ogórek kiszony, seler naciowy; surówka z białej kapusty z jabłkiem; gotowany burak; herbata miętowa; sok jabłkowy.

Obiad: zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z grapefruitem; gotowany kalafior; kompot z jabłek (z goździkami, bez cukru).

Kolacja: mus jabłkowy na ciepło; surówka z marchwi z jabłkiem; gotowana biała kapusta; sok pomidorowy, herbata z róży.

 W drugim etapie wprowadza się zdrowe żywienie, oparte na pełnym ziarnie, roślinach strączkowych, warzywach i owocach, zsiadłym mleku i twarogu. Przykładowy jadłospis:

Dzień 1

Śniadanie: surówka z marchwi z chrzanem; muesli z płatków owsianych, kiełków pszenicy, pestek słonecznika, rodzynek z jogurtem; kanapki z chleba razowego z masłem, pomidorem, szczypiorkiem, pastą orzechową; herbata miętowa.

Obiad: zupa kalafiorowa; kasza gryczana z sosem pieczarkowym, kotlet sojowy mielony; kapusta kiszona ze szczypiorkiem i olejem; sałata z sosem winegret; herbata z hibiskusa.

Kolacja: naleśniki z mąki razowej z kapustą i grzybami; jabłko pieczone; ciastko z mąki razowej; herbata owocowa.

Czas kuracji zależy od zaawansowania stanu chorobowego, najlepsze wyniki uzyskuje się po 6 tygodniach.
W czasie kuracji zaleca się spożywanie warzyw i owoców ubogich w substancje odżywcze, są to: marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan, kapusta, kalafiory, cebula, czosnek, pory, ogórki, zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia, sałata, zioła, pomidory, papryka, jabłka, grapefruity, cytryny.

Nie należy w tym czasie spożywać: zbóż, orzechów, ziemniaków, roślin strączkowych, chleba, mleka, oleju, mięsa, ani słodkich owoców. Nie należy pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu, ani palić papierosów. Warzywa powinno się spożywać w postaci surówek, soków, warzyw duszonych, zup gotowanych na wodzie bez dodatku tłuszczu. Najtrudniejsze są pierwsze dni, kiedy następuje inny sposób spalania, odczuwa się wówczas osłabienie, głód, ból głowy, objawy te jednak mijają dość szybko, pojawia się wówczas lepszy sen, zwiększa się tolerancja wysiłku, zmniejszają się bóle wieńcowe, ustępują obrzęki.

Najlepsze efekty uzyskuje się w typowych chorobach z przekarmiania lub złego odżywiania, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca typu II, nadciśnienie, otyłość oraz chorobach z zaburzeniami immunologicznymi, np. astmie, alergii skórnej, chorobie zwyrodnieniowej stawów, paradontozie.

Jako metoda lecznicza – głodówka ma swe wskazania i przeciwwskazania. Dłuższe okresy diety głodówkowej lub półgłodówkowej powinny być konsultowane z lekarzem i kontrolowane poprzez odpowiednie badania. Dieta ta wymaga silnej woli, ale odpowiednio przeprowadzona kuracja jest uzdrawiająca i oczyszczająca, nie tylko dla ciała, ale również dla psychiki człowieka.