znany lekarz
Apteka suplementy
Owoce

CZERWONA PORZECZKA

CZERWONA PORZECZKA CZERWONA PORZECZKA fot. freephotosbank

CZERWONA PORZECZKA

Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce spośród wszystkich porzeczek najbardziej popularną odmianą jest Ribes rubrum, bardzo plenna i wytrzymała na mróz. Porzeczka czerwona to niski krzew, należy do rodziny skalnicowate. Liście dość duże, kwiaty małe zielonkawożółtawe. Owoce porzeczki to czerwone jagody zebrane w grona, dojrzewające niejednocześnie, o smaku kwaśnym. Zbiór owoców odbywa się od początku do połowy lipca. Wyróżniamy odmiany wczesne, średniowczesne i późne. Owoce zjada się na surowo lub przeznacza na przetwory: soki, dżemy, galaretki, syropy, kompoty, wina.

Składniki odżywcze: witaminy: B, C, P, prowitamina A, garbniki, pektyny, błonnik, kwasy organiczne, fruktoza i glukoza, żelazo, potas, wapń, magnez, bor.

Właściwości lecznicze: wspomaga układ odpornościowy, działa wspomagająco podczas infekcji, działa dobroczynnie na układ pokarmowy, pomaga w niestrawności i zaparciach, regulując perylstatykę jelit, leczy stany zapalne w organizmie, pomocna w zapobieganiu kamicy nerkowej, wspomaga serce i układ krążenia.

Zawartość kalorii: w 100 g - 31 kcal