znany lekarz
Apteka suplementy
Diety w chorobach

Dieta niskoenergetyczna

Dieta niskoenergetyczna Dieta niskoenergetyczna fot. uqaldew sxchu

Dieta niskoenergetyczna znajduje zastosowanie przede wszystkim w leczeniu otyłości, a jej wartość energetyczna powinna wynosić od 1000 do 2000 kcal ( jest to uzależnione od masy ciała, wysiłku fizycznego, wieku). Zmniejszenie masy ciała wiąże się ze zmniejszeniem wartości energetycznej dostarczanej organizmowi poprzez zredukowanie ilości spożywanego tłuszczu (do 18% wartości energetycznej całodniowego wyżywienia), węglowodanów, szczególnie cukrów prostych i słodyczy. Zwiększyć należy ilość spożywanych owoców i warzyw. Stosowanie tej diety pozwala na utratę masy ciała od 0,5 do 1,0 kg/ tydzień. Nieodzownym elementem leczenia otyłości jest aktywność fizyczna.

Produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie ubogoenergetycznej:

  • produkty zbożowe – zalecane jest pieczywo z pełnego przemiału, kasze gruboziarniste (gryczane, jaglane), należy unikać pieczywa jasnego, słodkiego, potraw z mąki pszennej i ziemniaczanej,
  • produkty mleczne – zalecane są: maślanka, mleko 0,5%, jogurt naturalny, kefir, chudy biały ser, nie zaleca się serów tłustych, topionych, żółtych, dojrzewających,
  • jaja – w niewielkich ilościach, całe i białka,
  • mięso – zaleca się spożywać w ograniczonych ilościach mięso kurcząt i indyków, bez skóry, cielęcinę, wołowinę, chude wędliny, nie należy jeść wieprzowiny, mięsa kaczek, gęsi, baraniny, pasztetów, konserw mięsnych, parówek, kiełbas,
  • ryby – powinno się wybierać tylko ryby chude (flądra, dorsz, morszczuk, mintaj), unikać należy śledzi węgorzy, łososi, konserw rybnych,
  • tłuszcze – należy stosować oleje roślinne, oliwę z oliwek, margaryny niskotłuszczowe, śmietankę 9%, zabrania się spożywania masła, smalcu, słoniny, boczku, majonezów, tłustych śmietan,
  • warzywa – są w większości jak najbardziej zalecane, np. rzodkiewki, pomidory, ogórki, kalafiory, buraki, kapusty, marchew, mniej należy jeść ziemniaków i suchych nasion roślin strączkowych,
  • owoce – zalecane to: arbuzy, grejpfruty, cytryny, truskawki, pomarańcze, w mniejszych ilościach: wiśnie, czereśnie, jabłka, gruszki, brzoskwinie, unikać należy: śliwek, malin, winogron, bananów, suszonych owoców, orzechów,
  • cukier – najlepiej wyeliminować go całkowicie z diety i ten biały i ten w ulubionych produktach, takich jak: czekolady, ciastka, batony, można jedynie zjeść sorbet lub galaretkę owocową,
  • napoje – należy pić dużo wody mineralnej, dozwolone są napary z ziół, herbaty i kawy (naturalnie bez cukru), soki pomidorowe, zabronione są napoje alkoholowe, słodkie soki owocowe.