0No authorization...
 
 
zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Dieta bezglutenowa
Newsletter zdrowieinatura24.pl
Poleć znajomym zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
 Żywienie

 
 
Dieta bezglutenowa
 
Dieta bezglutenowa
Oceń
Forum dyskusyjne

Gabriela Kuca, współautorka bloga Multi Super Mama opowiada, jak udało jej się wprowadzić dietę bezglutenową do codziennego jadłospisu.

Dieta bezglutenowa jest trudna, ale nie niemożliwa. Najtrudniej jest się przełamać i zmienić swoje nawyki żywieniowe, właśnie dlatego, że "przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka".

O co chodzi z tym glutenem?

Gluten to białko takich zbóż jak: pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenżyto, orkisz. Zatem chlebuś i pszenne bułeczki odchodzą w zapomnienie. Ale żeby tylko to! Do tego dochodzą typowe makarony, mąki, kasze, proszek do pieczenia, bułka tarta, większość wędlin, słodkości, wiele półproduktów, niektóre leki i przyprawy, płatki kukurydziane (te zwykle zawierają sód jęczmienny).

Jak wprowadzić dietę bezglutenową do codziennego menu?

Oto moje rady:

Po pierwsze: trzeba zakupić kilka podstawowych produktów niezbędnych w codziennym gotowaniu.

Po drugie: trzeba opanować kilka podstawowych przepisów i trików.

Po trzecie: nie zrażać się niepowodzeniami. Potrawy bezglutenowe różnią się smakiem od tych z glutenem. Jednak do wszystkiego można się przyzwyczaić. A z czasem uda się osiągnąć idealny smak, odpowiadający naszym domownikom na diecie.

Nie ukrywam, że produkty bezglutenowe są droższe od tych z zawartością glutenu. Jednak zdrowie jest bezcenne! Jeśli komuś gluten szkodzi, to niech się nie zastanawia, tylko z miejsca zmieni dietę. Ponieważ gluten może zrobić spustoszenie w organiźmie osoby, która go:

  • nie toleruje (celiakia), 
  • ma alergię na gluten
  • jest nadwrażliwa na gluten.

To są 3 różne sprawy, choć często ze sobą mylone. Jakie są objawy złego przyswajania glutenu z powyższych powodów? Lista zdaje się nie mieć końca. Wymienię tylko kilka:

bóle i wzdęcia brzucha, niedokrwistość z niedoboru żelaza, afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej (bardzo charakterystyczne), ciągłe zmęczenie, uporczywe bóle głowy, depresja, wczesna osteoporoza, bóle kości i stawów, drętwienie nóg, pokrzywka skórna, wodnisty katar, skurcze oskrzeli, zmiany skórne o typie atopowego zapalenia skóry, zaparcia, anemia, wysypka, egzema i wiele, wiele innych.

Zła wiadomość jest taka, że czasem trudno w prosty sposób potwierdzić celiakię, alergię czy nadwrażliwość na gluten.

Przykładowo celiakia może mieć charakter utajony i ujawnić się nagle, najczęściej w trudnym momencie życia, czy podczas choroby. Znam przypadek osoby leczonej przez wiele lat z powodu niedoboru żelaza. Dopiero pod działaniem silnego stresu (śmierci bliskiej osoby) uaktywniła się u niej "uśpiona" celiakia. Po wprowadzeniu diety bezglutenowej jej poziom żelaza jest w normie.

Z mojego otoczenia znam też inne historie. Kobieta cierpiała na nieustanne wzdęcia brzucha i miała ciągłe uczucie pełności. Po eliminacji glutenu z diety wszystkie dolegliwości ustały. Inna osoba po przejściu na dietę bezglutenową zrzuciła kilka kilogramów, przestała czuć się ciągle zmęczona i senna (pomimo długiego snu) i zniknęła jej skłonność do katarów, przeziębień. Ktoś inny wreszcie nie czuł się apatyczny i zapomniał o uporczywym bólu nóg.

Jeśli ktoś jest zainteresowany zgłębieniem tematu, odsyłam do strony http://www.celiakia.pl/ Tam znajdziecie m.in takie informacje:

Nasilenie objawów celiakii bywa różne, od łagodnego osłabienia, przez bóle kostne, zapalenie jamy ustnej do przewlekłej biegunki i poważnej utraty masy ciała.

Zaostrzenie objawów i ujawnienie się celiakii może także mieć związek z ciążą, infekcją, silnym stresem lub zabiegiem chirurgicznym. (...)

Badania pokazują, iż wśród kobiet z niewyjaśnioną niepłodnością lub skłonnością do poronień aż 20 % może być chorych na celiakię.

Wracając do bezglutenowego menu.

Największym problemem jest pieczywo. Pieczywo bezglutenowe jest łamliwe i szybko robi się czerstwe. Ponieważ to właśnie gluten powoduje, że ciasto z mąki pszennej nie zrywa się, jest łatwe w obróbce a wypieki są puszyste i długo zachowują świeżość.

Jednak nie zrażajmy się. Pieczywo bezglutenowe świetnie nadaje sie na grzanki czy tosty. Moje dzieci je uwielbiają. A jeśli boicie, że chleb szybko Wam zeschnie, doradzam podzielenie go na porcje i zamrożenie. Wtedy zawsze będziecie mieć dostęp do świeżego pieczywa.

Z makaronem sprawa jest podobna - różni się smakiem od glutenowego. Żeby się nie sklejał, trzeba dodać trochę oleju do wody, w której gotujemy taki makaron, choć "al dente" to on raczej nie będzie. Do dyspozycji mamy nitki, świderki, kokardki, zacierkę, literki, spaghetti, pióra, łazanki. Są też makarony ryżowe.

Mąka - na rynku mamy gotowe mieszanki mąki bezglutenowej (do ciasta biszkoptowego, do naleśników, do pizzy, uniwersalne); poza tym mąka kukurydziana, mąką ryżowa, mąka z tapioki.

Proszek do pieczenia - są gotowe bezglutenowe, ale spokojnie można też używać sody oczyszczonej

Kasza - z dostępnych na rynku mamy kaszę jaglaną, gryczaną (paloną/prażoną i niepaloną), kukurydzianą (świetnie zastępuje kaszę mannę), quinoa, czy kaszę z amarantusa.

Amarantus / szarłat - to roślina, której nasiona lub produkty na ich bazie (mąka, popping) śmiało można stosować w diecie bezglutenowej.

Mąkę z amarantusa stosuję np. do panierowania kotletów, mięsnych, rybnych czy z cukinii (panieruję w jajku, a potem w tej mące i na patelnię) a popping stosuję jako dodatek do kaszek, mleka, jogurtów, naleśników. Co ciekawe, można go używać jako zamiennnik mąki pszennej w ilości 10-15% we wszystkich domowych wypiekach i potrawach z mąki.

Nasiona amarantusa są niezwykle bogate w białko, błonnik (na 100 g aż 54% zalecanego dziennego spożycia), wapń (aż 19%), żelazo (54% - więcej niż w szpinaku), magnez (aż 70% - więcej niż w czekoladzie). Same zalety. Kupuję go w sklepie ze zdrową żywnością, ale jest tez dostępny przez internet. Można go dodawać do zup, do zapiekanek, czy mieszać z inną kaszą. Podstawowy przepis to 1 szklanka nasion amarantusa, 3 szklanki wrzątku, trochę soli - gotujemy ok 20 min.

Przykładowy bezglutenowy jadłospis:

Śniadanie 1:

kasza jaglana (należy ją wcześniej uprażyć a potem przelać wrzątkiem, na 1 szklankę kaszy stosuję 2 szklanki wrzątki, podczas gotowania unikam mieszania kaszy, żeby ugotowała się na sypko) lub kukurydziana z suszonymi owocami lub sokiem, najlepiej domowej roboty; bądź w wersji z tuńczykiem, łososiem, fasolką, ciecierzycą, itp.

Śniadanie 2:

grzanki z twarogiem, albo z jajkiem i majonezem budwigowym lub na słodko z miodem czy dżemem.

Obiad:

prawie wszystkie zupy są bezglutenowe

Jeśli chcesz zagęścić, polecam zasmażkę z mąki bezglutenowej albo lane ciasto z jajka i mąki bezflutenowej.

Dodatki do obiadów: ryż, kasza jaglana, gryczana czy makaron bezglutenowy, kasza kukurydziana zrobiona na gęsto w formie polenty, sosy własnej produkcji, naleśniki, racuchy.

Deser:

do wypieków używam mąki bezglutenowej.

Kolacja:

U nas królują jajka w każdej postaci (kupujemy je od sąsiadów):

jajecznica, jajka na miękko, jajka sadzone na grzance z wykrojonym otworem.

Jeśli ktoś miałby ochotę na naleśniki albo kruche ciasteczka, podaję przykładowe przepisy:

Naleśniki (12 sztuk o średnicy 20-22 cm)

  • 500 g gotowego koncentratu ciasta naleśnikowo-makaronowo-pierogowego
  • 500 ml mleka (ja używam koziego)
  • 700 ml wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • sól
  • masło klarowane do smażenia
  1. Zmiksuj wszystkie składniki i odstaw na jakiś czas.
  2. Ponownie zmiksuj i smaż naleśniki na bardzo gorącej patelni na niewielkiej ilości masła. Rozprowadzaj ciasto drewnianą łyżką, ponieważ jest gęstsze od ciasta z mąki pszennej.
  3. Przygotuj duży płaski talerz, postaw na nim talerzyk deserowy do góry dnem i układaj naleśniki jeden na drugim, aby zmiękły.
  4. Dodaj do naleśników dżem lub kozi serek i posyp poppingiem z amarantusa

Kruche ciasteczka bezglutenowe

  • 250 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka (kozie, czy inne)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier do posypania
  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i bezglutenowym proszkiem do pieczenia. 
  2. Dodaj masło i mleko. 
  3. Wszystko wymieszaj, przełóż na posypany  bezglutenową mąką stół i szybko zagnieć.
  4. Ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wycinaj foremkami ciasteczka.
  5. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. 
  6. Przed pieczeniem posyp grubym cukrem trzcinowym i lekko dociśnij dłonią.

Inspirację do powyższych przepisów znalazłam w książkach:

  1. "Zdrowa i smaczna dieta bezglutenowa, bezmleczna i bezjajeczna." Kamila Szpulak, wyd. MWK (str. 86)
  2. "120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą!", Beata Połatyńska, wyd. Food-Pictures (str. 67)

Życzę smacznego i na zdrowie!

 

 

 

 

 

Zakupy przez internet
Sok z młodego jęczmienia 100% 500ml
Sok z młodego jęczmienia 100% 500ml
Czy wiesz że… jęczmień wykorzystywany jest przy produkcji szkockiej i irlandzkiej whisky (słod jęczmienny)? Jest to jeden z aj popularniejszych, uprawianych na szeroką skale gatunków zbóż. Znany jest od wieków i z powodzeniem wykorzystywany do produkcji m.in. kasz. Gladiatorzy wierzyli, że daje ...
Kawa zbożowa Yannoh BIO 500g
Kawa zbożowa Yannoh BIO 500g
Opis: Wsypać 2 lub 3 łyżeczki do filiżanki i powoli dodawać gotującą się wodę. Skład: prażony jęczmień* prażone żyto* prażona pszenica* cykoria* prażona ciecierzyca* (*składniki ekologiczne)*składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli CERTISYS BE-BIO-01 Wartość ...
Mąka amarantusowa surowa Eko 500g
Mąka amarantusowa surowa Eko 500g
Mąkę amarantusową zaleca się używać dla wzbogacenia wartości odżywczej wypieków, zup typu krem, sosów, placków itp. W ilości do 10% nie wymaga dodatkowych zmian w przepisie. Amarantus w chlebie to najczęstszy sposób zastosowania mąki przez osoby uczulone na gluten. Poszukując innych pomysłów ...
Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym 450g
Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym 450g
Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym to produkt uzyskany ze zmieszania tartej, środkowej części specjalnie wypiekanego pieczywa pszennego z mielonymi ziarnami złocistego lnu. Produkt zawiera tylko 1% skórki pieczywa, dzięki czemu panierka ma jasny kolor, a zmielony len nadaje jej unikalny ...
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
Jeśli poszukujesz więcej informacji, zadaj pytanie na naszym forum dyskusyjnym

www.forum.zdrowieinatura24.pl

Zakupy przez internet
Sok z młodego jęczmienia 100% 500ml
Sok z młodego jęczmienia 100% 500ml
Czy wiesz że… jęczmień wykorzystywany jest przy produkcji szkockiej i irlandzkiej whisky (słod jęczmienny)? Jest to jeden z aj popularniejszych, uprawianych na szeroką skale gatunków zbóż. Znany jest od wieków i z powodzeniem wykorzystywany do produkcji m.in. kasz. Gladiatorzy wierzyli, że daje ...
Kawa zbożowa Yannoh BIO 500g
Kawa zbożowa Yannoh BIO 500g
Opis: Wsypać 2 lub 3 łyżeczki do filiżanki i powoli dodawać gotującą się wodę. Skład: prażony jęczmień* prażone żyto* prażona pszenica* cykoria* prażona ciecierzyca* (*składniki ekologiczne)*składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli CERTISYS BE-BIO-01 Wartość ...
Mąka amarantusowa surowa Eko 500g
Mąka amarantusowa surowa Eko 500g
Mąkę amarantusową zaleca się używać dla wzbogacenia wartości odżywczej wypieków, zup typu krem, sosów, placków itp. W ilości do 10% nie wymaga dodatkowych zmian w przepisie. Amarantus w chlebie to najczęstszy sposób zastosowania mąki przez osoby uczulone na gluten. Poszukując innych pomysłów ...
Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym 450g
Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym 450g
Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym to produkt uzyskany ze zmieszania tartej, środkowej części specjalnie wypiekanego pieczywa pszennego z mielonymi ziarnami złocistego lnu. Produkt zawiera tylko 1% skórki pieczywa, dzięki czemu panierka ma jasny kolor, a zmielony len nadaje jej unikalny ...
Ostatnio wyświetlane informacje:
 
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Owoce mogą ...
TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Rośliny o ...
Wśród wielu ziół znamy takie, które zawierają w swoim składzie związki ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Świeżość kwiatów
Kwiaty, aby zachowały świeżość wymagają różnego traktowania w zależności od ...
 
 
Kwiaty cięte
Kwiaty cięte nie lubią przeciągów, wolą miejsca mniej nasłonecznione, nie ...
 
 
Żywot kwiatów
Można przedłużyć żywot kwiatów. Cięte tulipany i cyklameny (fiołki ...
 
 
Kwiaty w wazonie
Zanim wstawisz kwiaty do wazonu, należy je odpowiednio przyciąć.W tkankach ...
 
 
Grejpfrut
Grejpfrut – najlepiej jeść go rano, pomaga zredukować zapasy tkanki ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
LEBIODKA POSPOLITA
LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) – jest byliną  z rodziny wargowych. Na ...
 
 
ŚWIETLIK ŁĄKOWY
ŚWIETLIK ŁĄKOWY (Euphrasia rostkoviana) – rośnie w całej Europie. W Polsce ...
 
 
CZĄBER
CZĄBER OGRODOWY (Satureja hortensis) - znany już w starożytności, w Polsce ...
 
 
Skrzyp polny
Skrzyp polny (Equisetum arvense)) jest byliną z rodziny skrzypowatych i ...
 
 
Centuria pospolita
Centuria pospolita – Centaurium umbellatum nazywana również tysiącznikiem, ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta Haya
Dieta Haya - została opracowana przez amerykańskiego lekarza, który po ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa  jest rodzajem diety eliminacyjnej, jej działanie ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Problemy z ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
O zaletach ...
Miłośnicy makrobiotyki i część dietetyków niechętnie wypowiada się o mleku. ...
 
 
Rzodkiew czarna ...
Rzodkiew czarna zwana również czarną rzepą uprawiana była już w starożytnych ...
 
 
Danie z wieprzowiny
W Polsce zdecydowanie najczęściej spożywana. Jednak coraz więcej Polaków ...
 
 
Seler korzeniowy ...
Głośno się stało o nim, kiedy wkroczył na salony, stając się przebojem diety ...
 
 
Cebula - łzawy ...
Należy do rodziny Allium, znana jest od wieków. Pochodzi z Azji Środkowej, ...
 
 
 
 
 
O tym się mówi:
 
Badania laboratoryjne dla osób w kwiecie wieku
Niestety ludzki organizm ciągle się starzeje, a z wiekiem dopada nas coraz...
 
Olejek patchouli w medycynie i kosmetyce
Z rosnącej w rejonach tropikalnych paczuli wytwarza się olejek, który od...
 
Higiena z Kroplozaurami
Nauka samodzielnego korzystania z toalety przez dzieci często bywa długa i...
 
Zdrowie pierwsza klasa
Rok szkolny przyniósł nowe wyzwania dla Ciebie i dziecka. Zapewne masz...
 
Naturalna pielęgnacja sekretem zdrowej i pięknej skóry
Pielęgnacja skóry wrażliwej i problematycznej to nie lada wyzwanie – wymaga...
 
Chusteczki KINDII New Baby Care
 Bezpieczne dla delikatnej skóry noworodków i niemowląt Chusteczki nawilżane...
 
Receptury piękna modelujące kontur twarzy
N°1601 i N°1603 CONTOUR ARCHITECT Mincer Pharma Wiotkość skóry, zmarszczki, a...
 
Młode warzywa – przygotuj je pysznie i sprytnie
Delikatne, chrupiące, pełne cennych składników odżywczych i przede wszystkim...
 
Intymny dekalog wakacyjnej podróżniczki
Podczas wakacji szczególnie ważne jest przestrzeganie zasad higieny intymnej....
 
Dietetyczne barbecue - czyli jak grillować smacznie i zdrowo?
Okres wakacji niemal każdemu kojarzy się z wypoczynkiem, spotkaniami z...
 
NOWOŚĆ! HELLO NATURE Coconut Oil
Masło do ciała, olejek, mleczko oraz żel pod prysznic łączące w sobie olejek...
 
Tantum Rosa. Pasuje każdej kobiecie!
Czy singielka, czy mężatka, siostra, matka, córka, babka, zabiegana,...
 
Wybierasz się na tropikalny urlop? Pamiętaj o szczepieniu
Okres wakacyjny to tradycyjnie czas wzmożonych wyjazdów na urlop. Co roku...
 
Musujące jabłko marki Bracia Sadownicy
 Nowe limitowane smaki Musujące orzeźwienie, prosta receptura, naturalny...
 
Cała prawda o depilacji
Gładkie nogi nawet przez kilka tygodni? Czy to możliwe? Wiele kobiet w...
 
Poradnik kibica - jak dbać o gardło?
Mundial to jedna z najważniejszych imprez sportowych, którą pasjonują się...
 
Visolvit Junior  - dla każdego coś dobrego
Jeśli Twoje dziecko lubi warzywa i owoce jesteś prawdziwą szczęściarą....
 
Odstające uszy, czyli kompleks od małego
Odstające uszy to zupełnie niezależna od nas cecha wyglądu, która społecznie...
 
Wymość sobie siedzenie
Zapewne, większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że przeciętnie każdy...
 
Zimowa aloesowa pielęgnacja Buna
Potrafi przetrwać w najtrudniejszych warunkach – nawet 5 lat bez dostępu do...
 
Nawilżanie podstawą dbałości o skórę – Solvea
Problem suchej skóry jest powszechny wśród Polek. Przyczyna? Uwarunkowania...